Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Οι «πονοκέφαλοι» την επομένη του δημοψηφίσματος

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προβληματίζουν την εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Τα σενάρια του κουρέματος των καταθέσεων και της πιθανής επιστροφής στη δραχμή. Οι προκλήσεις για τα κριτήρια του Solvency II.

Ασφαλιστικές: Οι «πονοκέφαλοι» την επομένη του δημοψηφίσματος

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν στον ασφαλιστικό κλάδο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν στη χώρα και το κλείσιμο των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων εδώ και μία εβδομάδα.

Την ώρα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το πότε οι τράπεζες θα ανοίξουν και πάλι, οι ασφαλιστικές εταιρείες σε πρώτη φάση: α) Προσπάθησαν να συνεχίσουν την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πελάτες τους μέσω της ηλεκτρονικής πίστωσης των καταθετικών τους λογαριασμών β) Έδωσαν «περίοδο χάριτος» στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πελατών τους, μη ακυρώνοντας όποιο συμβόλαιο δεν πληρώθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που απασχολούν την εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία είναι πολλά και ποικίλλουν ανάλογα με τις εξελίξεις και τα μετέπειτα πολιτικά δρώμενα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τις εταιρείες είναι ένα ενδεχόμενο κούρεμα που θα μπορούσε να γίνει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, δύο είναι τα παρήγορα στοιχεία, καθώς ακόμη και αν τελικά επαληθευθούν όσοι προβλέπουν κούρεμα:

α) Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν σημαντικές καταθέσεις εντός της χώρας.

β) Στην περίπτωση του κυπριακού κουρέματος το 2013, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών δεν κουρεύτηκαν, καθώς δεν θεωρήθηκαν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, αλλά λογαριασμοί των πελατών τους.

Πέραν αυτού όμως, όλοι αντιλαμβάνονται πως η ασφαλιστική παραγωγή θα είναι οριακή καθ' όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, ενώ επίσης μεγάλη απειλή για τον κλάδο αποτελεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Το σενάριο επιστροφής στη δραχμή φαίνεται να ωφελεί τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα διαθέτουν τα αποθεματικά τους στο ευρώ (είναι ήδη τοποθετημένα στο εξωτερικό) και θα έχουν τις υποχρεώσεις τους σε δραχμές, ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίπτεται από τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς:

«Πρόκειται για μια στατική θεώρηση, που συνολικά είναι εσφαλμένη. Η επιστροφή στη δραχμή για την εταιρεία μας, μοιάζει με κάποιον που διαθέτει ένα... καταπληκτικό σπίτι σε έναν πάμφτωχο καταυλισμό. Θα υπάρξουν αναμφίβολα μεγάλες υπεραξίες στα αποθεματικά μας, αλλά η ζήτηση της αγοράς θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά γνωστός στέλεχος ελληνικής εταιρείας.

Deals και Solvency II

Το κακό είναι πως όλη αυτή η αναστάτωση, ήρθε σε μια περίοδο όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονταν στην τελική ευθεία προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια του Solvency II έως το τέλος του έτους (όσες πληρούν το Solvency I θα πάρουν διετή παράταση, ενώ όσες δεν πληρούν ούτε και αυτό, θα κλείσουν).

Προφανές είναι πως κάποιοι ξένοι (πχ η κινεζική Fosun) που φέρεται να είχαν εκδηλώσει κατά τους προηγούμενους μήνες αρχικό ενδιαφέρον για να εξαγοράσουν ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις μάλλον θα έχουν αναβάλλει «μέχρι νεωτέρας» τις σχετικές τους ενέργειες.

Οι εξελίξεις επίσης κάθε άλλο παρά βοηθούν την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τον Όμιλο ERGO, ένα deal που είχε συμφωνηθεί από το περασμένο φθινόπωρο, αλλά στη συνέχεια κάπου φαίνεται να κόλλησε (τα περί θυγατρικής στη Ρουμανία, δεν φαίνεται να πείθουν τους παράγοντες της αγοράς), με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται... στον αέρα.

Προφανώς, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο οι όποιες κινήσεις σχεδιάζονταν για την αποζημίωση των ζημιωθέντων πελατών του Ομίλου ΑΣΠΙΣ.

Οι εξελίξεις επίσης δυσκολεύουν τα σχέδια που είχαν καταστρώσει συγκεκριμένοι κύκλοι και τα οποία ήθελαν ορισμένους «αδύναμους κρίκους» του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος να απορροφηθούν-εξαγοραστούν από τους ισχυρότερους «παίκτες» της αγοράς. Με άλλα λόγια, το σχέδιο ήταν κάποιες εταιρείες που δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα ενόψει solvency II, να ενταχθούν σε μεγαλύτερους ομίλους, όπως πχ στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, ή σε κάποιες θυγατρικές πολυεθνικών.

Προφανώς, μέσα σε ένα τόσο επιδεινωμένο κλίμα:

• Οι διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων έχουν πολύ πιο άμεσα προβλήματα από αυτά των δικών τους ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και πόσο μάλλον των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων άλλων μετοχικών συμφερόντων.

• Οι διοικήσεις των πολυεθνικών εταιρειών θα κάνουν δεύτερες σκέψεις πριν ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η κατάσταση στην αγορά θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σύντομα και πως όλα αυτά τα deals θα μπορούσαν να «τρέξουν» κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι το κλίμα βρίσκεται σήμερα σε εντελώς διαφορετική βάση, με τους παράγοντες της αγοράς μάλλον να προσπαθούν να προστατέψουν τις εταιρείες τους και τους πελάτες τους από τα χειρότερα, παρά να σκέφτονται τι θα κάνουν όταν η αγορά αρχίσει να σταθεροποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v