Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στο 1 δισ. το μαξιλάρι ρευστότητας μέχρι τη Δευτέρα

Μετά τη Δευτέρα, όλα εξαρτώνται από την στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζουν έγκυρες τραπεζικές πηγές. Το σχέδιο για την τροφοδότηση των ATMs και η εφεδρεία με τα χαρτονομίσματα των... 500. Οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος.

Τράπεζες: Στο 1 δισ. το μαξιλάρι ρευστότητας μέχρι τη Δευτέρα

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν τα ΑΤΜ των τραπεζών μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η ρευστότητα για την τροφοδοσία τους είναι εξασφαλισμένη, όπως ανέφεραν νωρίτερα τραπεζικά στελέχη τα οποία συσκέφθηκαν υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα επαρκέσει μέχρι τη λήξη της αργίας των τραπεζών.

Την Δευτέρα το πρωί συνεδριάζει η ΕΚΤ και ανάλογα με την απόφαση θα ληφθούν αποφάσεις για το πόσες υπηρεσίες των τραπεζών θα ανοίξουν την Τρίτη.

Θα προηγηθεί την Κυριακή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Ττ Ε και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που θα επανασχεδιάσει την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος.

Τα διαθέσιμα των τραπεζών διατηρήθηκαν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι υπολογισμοί ότι από τα ΑΤΜ θα γίνονταν αναλήψεις 600 εκ. ευρώ (έγιναν 390 εκ.), οι εκροές για συντάξεις περιορίστηκαν στα 80 εκατ. ευρώ (από 350 εκατ. ), ενώ οι ειδικές εγκρίσεις ήταν 400 εκατ. ευρώ (από 650 εκατ.).

Όσον αφορά στο ημερήσιο όριο αναλήψεων θα παραμείνει στα 60 ευρώ, όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη.

Από την πλευρά των τραπεζών, μετείχαν:

*Από την Εθνική Τράπεζα, Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος)

*Από τη Eurobank, Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος) και Φωκίων Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος)

*Από την Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος) και Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος)

*Από την Τράπεζα Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)

*Από την Τράπεζα Αττικής, Ιωάννης Γαμβρίλης (πρόεδρος) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)

*Από την Τράπεζα της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής)

*Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Χρήτσος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας).

Tο σχέδιο ασφαλείας

Οπως έγραφε από το πρωί το Euro2day.gr, με γεωμετρική πρόοδο αδειάζει το μαξιλαράκι ρευστότητας που έχει απομείνει στον ELA και σύμφωνα με πληροφορίες την Δευτέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εξυπηρέτηση από τα ATMs. Ηδη για μετά την Κυριακή η Αθήνα σε συνεννόηση με την Φρανκφούρτη ετοιμάζει σχέδιο με στόχο την τροφοδότηση των ATMs έστω και για λίγα 24ωρα.

Η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας είναι οριακή και τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από την Κυριακή θα ξεκινήσουν οι ελλείψεις σε χαρτονομίσματα. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να πάρουν νέα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδώ και μία εβδομάδα το σύστημα κινείται στα όρια και στην καθημερινή μάχη με το ρευστό έχει συμβάλλει η επιβολή των capital controls.

Ενημέρωση για την πορεία «εξάντλησης» της ρευστότητας έχει σε καθημερινή βάση η Τράπεζα της Ελλάδος και κατ' επέκταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Αθήνα και η Φρανκφούρτη βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με στόχο την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων ούτως ώστε οι τράπεζες να συνεχίζουν και μετά την Κυριακή να τροφοδοτούν με μετρητά τα ATMs. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα κρίνει την επόμενη ημέρα της χώρας και κατ' επέκταση του τραπεζικού συστήματος.

Το σχέδιο που έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργασθεί τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η αξιοποίηση του stock των μετρητών που διαθέτουν οι τράπεζες και είναι χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ. Προς το παρόν και με το όριο των 60 ευρώ ημερησίως τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα δεν μπορούν επ' ουδενί να κινηθούν. Ωστόσο, μπορούν να ανταλλαχθούν στην Φρανκφούρτη με χαρτονομίσματα των 10,20 και 50 ευρώ, τα οποία με την σειρά τους θα τροφοδοτήσουν τα ATMs των ελληνικών τραπεζών.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τη Δευτέρα το συμβούλιο της ΕΚΤ θα εκτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αναλόγως θα πράξει. Εξάλλου, στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης συζητήθηκε εις βάθος η αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών με ικανή μερίδα Κεντρικών Τραπεζιτών να εξαπολύουν μέχρι και απειλές προσφυγής στην Δικαιοσύνη για την ηγεσία της ΕΚΤ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v