Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως στο δημοψήφισμα από το ΣτΕ

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διενέργειας του δημοψηφίσματος. "Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά", δήλωσε ο προεδρεύων Νικ. Σακελλαρίου.

Πράσινο φως στο δημοψήφισμα από το ΣτΕ

Κανονικά θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα την Κυριακή, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας που συνεδρίαζε σχετικά, απέρριψε, τις προσφυγές που είχαν γίνει, ζητώντας να ακυρωθεί.

Ο προεδρεύων του δικαστηρίου Νικ. Σακελλαρίου ανακοίνωσε από έδρας της Ολομέλειας πως το δικαστήριο "απορρίπτει τις αιτήσεις και δέχεται τις παρεμβάσεις των προσώπων που είχαν υποβάλλει παρεμβάσεις υπέρ της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά", είπε ο κ. Σακκελαρίου.

Η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν ομόφωνη. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι οι κυβερνητικής πράξεις "αναφυόμενες στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας... δεν υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεπώς η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη".

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι "ο έλεγχος του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος υπάγεται... στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου."

Σημειώνεται ότι την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρώην σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Μαναός, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις αντιλόγου από 17 δικηγόρους (Θαν. Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Γιάννης Ραχιώτης, Γ. Κόκκας ως εκπρόσωπος του κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας ) που ζητούν να γίνει κανονικά το δημοψήφισμα.

 

***Ολόκληρη η απόφαση του ΣτΕ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v