Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Απογοητευμένη η Μέρκελ από τον Τσίπρα

Σύμφωνα με το περιοδικό η καγκελάριος είναι σφόδρα ενοχλημένη από το ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα. «Η κυβέρνηση αυτή παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας», φέρεται να είπε σε βουλευτές της.

Spiegel: Απογοητευμένη η Μέρκελ από τον Τσίπρα

Αποκαλυπτικές δηλώσεις της Αγκ. Μέρκελ για τον Αλ. Τσίπρα μεταδίδει η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel. Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι έγιναν τη Δευτέρα, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, στα πλαίσια της κεντρικής επιτροπής του κόμματος CDU σε εμπιστευτικό περιβάλλον και πίσω από κλειστές πόρτες. 

To περιοδικό στο κεντρικό του άρθρο, αφού αναφέρει ότι εκεί η Α. Μέρκελ δεν έκρυψε το πόσο εκνευρισμένη είναι από τον Α. Τσίπρα, καταγράφει τα εξής: «Η Α. Μέρκελ γνωρίζει ότι μια έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ θα είναι ένα αρνητικό σημείο καμπής όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη θητεία της ως καγκελάριο. Στην αρχή μίλησε πίσω από κλειστές πόρτες και δύο ώρες αργότερα κατά την τελετή στο κοινό. Μίλησε για αλληλεγγύη και για σταθερότητα, οι οποίες, όπως σημείωσε, η μία πάει μαζί με την άλλη».

Για τους Έλληνες η πόρτα της Ευρώπης παραμένει φυσικά ανοικτή.

Αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει πλέον για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα δεν θέλει να τηρεί τις αρχές της Ευρώπης», φέρεται να είπε. «Η κυβέρνηση αυτή παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας».

Στη συνέχεια μίλησε για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια σύντομη στιγμή έκλαμψης της απογοήτευσης, που νιώθει και η ίδια προσωπικά: Η πολιτική Τσίπρα ήταν «σκληρή και ιδεολογική», και ο ίδιος άφησε, όπως είπε η καγκελάριος «εν γνώσει του τη χώρα του να πέσει πάνω σε τοίχο».

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από πολλούς συμμετέχοντες.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να φανταστεί, πώς ένας ηγέτης έφτασε να παίζει μια ολόκληρη χώρα στη ρουλέτα. Γι' αυτό μάλιστα ξαφνιάστηκε τόσο από την απόφαση του κ. Τσίπρα να πάει σε δημοψήφισμα την τελευταία στιγμή.

Πάντως η καγκελάριος απηύθυνε και κάποιες προειδοποιήσεις προς το δικό της κόμμα στα πλαίσια της συνάντησης. Σύμφωνα με αυτές, η μεγάλη επιτυχία της στις εκλογές και στις δημοσκοπήσεις βασίζεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί την εμπιστεύονται για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε πρόκειται για τον Πούτιν, τους Έλληνες ή την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Έτσι, ακόμα και στις ημέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα θα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, δεν της αρέσει ιδιαίτερα, όταν μεμονωμένα στελέχη του CDU υπολογίζουν ήδη δημοσίως πόσο ακριβά θα κόστιζε τελικά ένα Grexit στους Γερμανούς φορολογουμένους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v