Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Τύπος: Ηχηρό το «όχι» από την Ελλάδα

Πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εστιάζουν στη μεγάλη διαφορά υπέρ του «όχι» και στα ρίσκα για την διαπραγμάτευση και τις αγορές. Για ελληνικό σοκ κάνει λόγο η Bild. Τα νέα δεδομένα και το ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη.

Διεθνής Τύπος: Ηχηρό το «όχι» από την Ελλάδα

Ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα μια σαρωτική νίκη για την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι επενδυτές δεν περίμεναν μια τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δραμματικές κινήσεις στις αγορές.

H Eλλάδα ψήφισε «όχι», αυξάνοντας το ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη, είναι ο τίτλος του Bloomberg.

«Ηχηρό "όχι": Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση των δανειστών» τιτλοφορείται το πρώτο θέμα του πρακτορείου CNBC.

Πρώτο θέμα και στην WSJ είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες ψήφισαν «όχι» στις απαιτήσεις των δανειστών, κάτι που μπορεί να θέσει την χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η ισπανική El Pais κάνει λόγο για μια καθαρή νίκη του «όχι», ενώ στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης ξεχωρίζει φωτογραφία με υποστηρικτές του «όχι» να πανηγυρίζυον στο Σύνταγμα.

«Το "όχι" είναι στα χείλη όλων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Η ιταλική Corriere della Sera γράφει ότι η «Η Ελλάδα είπε όχι: Νίκη με 60%», προσθέτοντας ότι ο Τσίπρας ψάχνει τώρα μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε.

Η αντίδραση των γερμανικών ΜΜΕ

Οι Έλληνες απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η συντηρητική Welt γράφει ότι οι Έλληνες απέρριψαν με ξεκάθαρο τρόπο την πορεία των μεταρρυθμίσεων εν μέσω πανηγυρισμών. Κανείς δε σταματά τον Τσίπρα γράφει η Handelsblatt στο κύριο άρθρο της.

Η Zeit στο δημοσίευμά της σημειώνει ότι "οι Έλληνες είπαν ένα ηχηρό Όχι. Οι Έλληνες θέτουν τους Ευρωπαίους μπρος στην επιλογή: Βελτιώστε τους όρους ή πετάξτε μας από το ευρώ με όλες τις συνέπειες".

H πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως σημειώνει το κεντρικό άρθρο της ιστοσελίδας, ψήφισε εναντίον της συνέχισης του μέχρι τώρα προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες γιορτάζουν το Όχι, γράφει η FAZ. H απόφαση που παίρνουν σήμερα οι Έλληνες θα δείξει την κατεύθυνση τους για το μέλλον στην ευρωζώνη.

Υπογραμμίζει ότι η έκβαση του δημοσιεύματος έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η καγκελάριος Μέρκελ ταξιδεύει τη Δευτέρα στο Παρίσι, για να διαβουλευτεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η Bild μιλάει για νέο ελληνικό σοκ και φοβάται για μαύρη Δευτέρα στις αγορές. Ο πανικός μετά από το όχι μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλος, καθώς χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή αποκλείονται.

Εν τω μεταξύ ο Eric Schweitzer, πρόεδρος του Γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου εξέφρασε την ανησυχία του για το διαγραφόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 1200 επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανησυχούν, ότι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. «Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε στο ZDF.

To αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, η Αριστερά, γιορτάζει τη νίκη του Όχι ως νίκη της δημοκρατίας. Ο επικεφαλής του κόμματος, Bernd Riexinger, είπε «Είπαν όχι στη λιτότητα, όχι στο λάθος φάρμακο, το οποίο σε κάνει ακόμα πιο άρρωστο».

Εν τω μεταξύ εξέχοντα στελέχη του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου εκφράζονται ανοικτά εναντίον της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του γερμανικής ένωσης εξαγωγέων Boerner, δήλωσε: «δεν μπορώ να δω, πώς η Ελλάδα θα παραμείνει τώρα στην ευρωζώνη». Ο πρόεδρος της ένωσης εμπορικών τραπεζών ήταν πολύ επιθετικότερος, λέγοντας: οι Έλληνες έχουν παραβεί τους κανόνες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v