Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ κρατά σήμερα το κλειδί για τις τράπεζες

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και προσδοκίες ότι θα περιμένει... τους πολιτικούς. Η στάση του Ντράγκι θα κρίνει το περιεχόμενο της νέας ΠΝΠ για capital controls, όριο αναλήψεων, θυρίδες και τραπεζική αργία. Μάχη με την τροφοδοσία των ATMs.

Η ΕΚΤ κρατά σήμερα το κλειδί για τις τράπεζες

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται η επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν επιτακτική ανάγκη από ρευστό προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες αναλήψεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες από τα ATMs.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται σήμερα και η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προσδιορίζει τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών για τις τράπεζες, ο οποίος σε σημεία-κλειδιά (π.χ. όριο ανάληψης) θα καθοριστεί από την στάση της ΕΚΤ. Όσο για τα σενάρια περί bail in, κουρέματος καταθέσεων, προς το παρόν δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καθώς η Αθήνα και οι εταίροι πιστωτές της είναι μπροστά σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων...

Πρωινή συνεδρίαση

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να τραβήξει την πρίζα της ρευστότητας περιμένοντας, όπως άλλωστε έχει πράξει από την προηγούμενη Τρίτη, τις αποφάσεις να τις λάβουν οι πολιτικοί. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα δείξει υπομονή όχι όμως για πολύ, τουλάχιστον για δύο ημέρες.

Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελείται από 19 κεντρικούς τραπεζίτες και αναμένεται κατά την σημερινή συνεδρίαση να ασκηθούν έντονες πιέσεις με κατεύθυνση η ΕΚΤ να προχωρήσει, τουλάχιστον, σε αύξηση του ποσοστού του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, οι πλέον ψύχραιμοι υποστηρίζουν πως ο Μάριο Ντράγκι θα περιμένει τις εξελίξεις στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Μάχη για τα ATMs

Κι ενώ σήμερα το πρωί το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τις ελληνικές τράπεζες και θα εξετάσει το αίτημα που έχει υποβάλει η Αθήνα για ρευστότητα 6 δισ. ευρώ μέσω του ELA, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δίνουν μάχη με την... τροφοδότηση των ATMs.

Είναι ευρέως γνωστό στο κοινό ότι από χθες πολλά αυτόματα μηχανήματα ανάληψης έχουν στερέψει και τις τελευταίες ώρες έγινε προσπάθεια ανατροφοδότησης ορισμένων εξ αυτών.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κάποια ATMs τα οποία δεν θα τροφοδοτηθούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν σημεία με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα...

Η κατάσταση διαφέρει ανά τράπεζα ανάλογα με το ρευστό που διαθέτει. Το μέγα ζήτημα της ρευστότητας έχει θίξει και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία υπογράμμισε ότι το ρευστό αρκεί έως την λήξη της τραπεζικής αργίας, δηλαδή μέχρι σήμερα το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα από τα 150 ATMs που άδειασαν το πρωϊ, μέχρι το απόγευμα είχε ανεφοδιάσει τα 80. Συνολικά η τράπεζα έχει 1.419 ATMs.

Κίνδυνος μείωσης του ορίου ανάληψης

Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σήμερα το πρωί, αμέσως μετά στην Αθήνα η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα καθορίζονται τα νέα χρονικά όρια της τραπεζικής αργίας, καθώς όλα συνηγορούν ότι οι τράπεζες είναι αδύνατον να ανοίξουν αύριο όπως προέβλεπε η ΠΝΠ της προηγούμενης Κυριακής.

Στο ερώτημα αν στην νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αλλάξει το όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜs και θα περιορισθεί στα 20 ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη απαντούν: "Όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Μάριο Ντράγκι". Απάντηση που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μείωσης του ημερήσιου ορίου στα capital controls χαμηλότερα από τα 60 ευρώ κοντά στα 20 ευρώ, προκειμένου να αντέξουν οι τράπεζες για τις επόμενες μία με δύο ημέρες έως ότου διαφανεί το κλίμα στις συναντήσεις τόσο των υπουργών της ευρωζώνης όσο και των ηγετών.

Οι θυρίδες

Εν τω μεταξύ σάλο προκάλεσαν χθες και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη σχετικά με το περιεχόμενο των θυρίδων που διατηρούν οι καταθέτες στις τράπεζες. Το θέμα προκάλεσε ερωτήματα και σύμφωνα με τις πληροφορίες το τι θα ισχύσει με τις θυρίδες θα περιγράφεται στην νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ωστόσο, η θυρίδα αποτελεί αυστηρά προσωπικό δεδομένο που δεν δύναται να παραβιασθεί από υπαλλήλους και προσωπικό ασφαλείας.

Σταθάκης: Μπορούμε να κρατήσουμε το όριο στα €60 μέχρι την Παρασκευή

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν το όριο αναλήψεων στα €60 μέχρι την Παρασκευή, εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να διατηρεί «παγωμένο» το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) φέρεται να δηλώνει ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στον δημοσιογράφο του BBC Robert Preston.

Ο δημοσιογράφος του BBC τόνισε ότι ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει τις ελληνικές τράπεζες "ζωντανές" για 7-10 μέρες για να επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v