Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Στα βαθιά με το «καλημέρα» ο Μεϊμαράκης

Γιατί αποφάσισε ο Σαμαράς να αποχωρήσει και ποιες είναι οι προτεραιότητες του διαδόχου του. Οι σκέψεις για συμμετοχή της ΝΔ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Τι θα ζητήσουν στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών Θεοδωράκης και Γεννηματά.

ΝΔ: Στα βαθιά με το «καλημέρα» ο Μεϊμαράκης

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης, αυτής του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώθηκε χθες, μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Το κλίμα για τον Mεσσήνιο πολιτικό μετά την εκλογική συντριβή του Ιανουαρίου ήταν βαρύ, η εσωστρέφεια στο κόμμα δεν έλεγε να τερματιστεί και παρά τα λάθη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημοσκοπικά η αξιωματική αντιπολίτευση παρέμενε σε ιστορικά χαμηλά.

Τελευταίο του χαρτί ήταν το δημοψήφισμα και η θετική απάντηση των πολιτών, στοίχημα όμως που απέτυχε παταγωδώς. Η προϋπάρχουσα αμφισβήτηση του προσώπου του κ. Σαμαρά, πλέον άρχισε να δημοσιοποιείται εμφατικά και το απόγευμα, μέσα σε ελάχιστη ώρα, ο ένας μετά τον άλλον τα γαλάζια στελέχη έθεταν –άλλως ευθέως άλλος εμμέσως- θέμα ηγεσίας.

Αρχικά ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μάλιστα ζήτησε τηλεφωνικά από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί ήδη από το Σάββατο και ακολούθησαν οι Νίκος Δένδιας, Σάκης Ιωαννίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Πατούλης κ.ά.

Υστερα από πέντε χρόνια και επτά μήνες στην αρχηγία της παράταξης, ο τέως Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε, για να γίνει στη ΝΔ μια «νέα αρχή».

Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από τα πιο έμπειρα κομματικά στελέχη και άριστος γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, ο οποίος θα κληθεί να κινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του Αντώνη Σαμαρά.

Για σήμερα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση του απερχόμενου και του νυν Προέδρου στη Συγγρού, ενώ τις επόμενες ώρες –το απόγευμα ή αύριο- ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα από την οποία θα ζητήσει την επιβεβαίωση προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα γίνουν βάσει του καταστατικού του κόμματος το οποίο προβλέπει εκλογή του προέδρου από τη βάση και οι διαδικασίες πιθανότατα θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών.

Η ανάληψη των καθηκόντων του Ε.Μεϊμαράκη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και σήμερα το πρωί θα είναι αυτός που με το «καλημέρα» μπαίνει στα βαθιά, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που θα ζητήσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ από τον πρωθυπουργό είναι να τηρήσει τη δέσμευσή του πως εντός 48 ωρών θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους.

«Θα περιμένουμε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αυτός είναι πρωθυπουργός, αυτός συνομιλεί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη, να δούμε τις προτάσεις του πρώτα», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας πάντως ότι και η ΝΔ έχει να καταθέσει προτάσεις που μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν τη χώρα έξω από το αδιέξοδο.

Η πρώτη εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι η νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον», χωρίς να αποκλείει και συμμετοχή της σε ενδεχόμενη εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, την οποία, σύμφωνα με τη Συγγρού, η ΝΔ έχει ζητήσει αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Θα «βάλει πλάτη»

Εθνική ενότητα για την επίτευξη συμφωνίας ζήτησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, καλώντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε τρία ζητήματα: Ότι δεν θα διακινδυνεύσει με κανένα τρόπο την παραμονή μας στο ευρώ, ότι θα σεβαστεί τους κόπους του ελληνικού λαού και δε θα γίνει πλιάτσικο στις καταθέσεις και στις περιουσίες του και ότι θα στείλει διαπραγματευτές στην Ευρώπη επαρκείς και λογικούς με εντολή, τη συνεννόηση και όχι τη ρήξη.

Ο κ. Θεοδωράκης, στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών, θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει ρότα αφού «αν συνεχίσει την πολιτική που έκανε τους τελευταίους μήνες ο ελληνικός λαός θα πεινάσει», θα απαιτήσει να συναφθεί άμεσα μια δίκαιη συμφωνία, με βιώσιμο χρέος, και το κόμμα του, θα διαμηνύσει για μία ακόμη φορά πως είναι διατεθειμένο να «βάλει πλάτη» στην προσπάθεια αυτή.

Η χώρα, θα πει ο πρόεδρος του Ποταμιού, έχει ανάγκη από πολλές ριζικές αλλαγές, μία από αυτές είναι η ανάγκη αλλαγής του πολιτικού προσωπικού της χώρας το οποίο «μπλοκάρει την εξέλιξη των πραγμάτων».

Να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα και η Φώφη Γεννηματά στη σημερινή Σύσκεψη. Θα του υπενθυμίσει ότι έχει δεσμευτεί για άμεση συμφωνία εντός 48 ωρών, θα τονίσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θα επαναλάβει το αίτημα για εθνική διαπραγματευτική ομάδα και θα του γνωστοποιήσει τις πρωτοβουλίες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δη τις επαφές της με τους σοσιαλιστές ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, τους οποίους θα καλέσει να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κατά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι «οι πολίτες επιθυμούν παραμονή στην Ευρώπη και συμφωνία», το βάρος για την οποία ασφαλώς έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για μια πραγματικά βιώσιμη συμφωνία, διευκρινίζοντας πως οι πολίτες δεν μπορούν να υποφέρουν άλλο μετά από τόσα χρόνια ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v