Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγματεύσεις μόνο με εντολή Eurogroup

Το «όχι» διευρύνει το χάσμα Αθήνας-Ευρώπης τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρξει mandate από το Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες. Η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη.

Διαπραγματεύσεις μόνο με εντολή Eurogroup

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το «όχι» διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις. 

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για έξοδο από την κρίση, προσθέτοντας ότι έχει χαθεί υπερβολικά πολύς χρόνος και πολλές ευκαιρίες. 

Τόνισε ότι η Ευρώπη ήταν δίπλα στην Ελλάδα στην κρίση, προσφέροντας μεγάλη οικονομική βοήθεια. Η χώρα το 2014 ήταν σε ανάκαμψη αλλά η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την παράταση προκειμένου να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξέλθει από την κρίση, να ανακτήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επιστρέψει σε ανάπτυξη. 

Κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι δίκαιη.

Η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στην Ευρώπη, υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείς για το μέλλον της χώρας στο ευρώ, σημείωσε ότι "μπορούμε νασ βρούμε λύση ακόμα και σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση". Είπε δε ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα του ευρώ, καθώς η ΕΚΤ κάνει πλήρη χρήση των εργαλείων που έχει.

Οι νέες διαπραγματεύσεις

Η Κομισιόν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα χωρίς σχετικό mandate από το Eurogroup. 

Για ένα πρόγραμμα ESM πρέπει να υπάρξει αποδοχή από το Eurogroup. Ως τώρα το Eurogroup δεν έχει δώσει εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ για το αποτέλεσμα σημείωσε ότι δουλεύει σκληρά τις τελευταίες ώρες, έχοντας τηλεδιάσκεψη με τους Τουσκ, Ντράγκι και Ρέγκλινγκ. Θα μιλήσει αύριο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Βαρουφάκη, σχολίασε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να επιλέγει τον υπουργό Οικονομικών, οπότε η Κομισιόν δεν έχει κανένα σχόλιο. 

Δεν ήταν σωστό το ερώτημα 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ήδη ενημερώσει ότι το ερώτημα αναφέρονταν σε μια πρόταση που ποτέ δεν υιοθετήθηκε από το Eurogroup, ούτε κάλυπτε τις εξελίξεις που είχαν γίνει.

«Το δημοψήφισμα δεν ήταν σωστό νομικά ή πραγματιστικά», υποστήριξε καθώς το πρόγραμμα είχε λήξει άρα το ερώτημα δεν ήταν σωστό.

Ετσι, το δημοψήφισμα είχε πρακτικά στόχο να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είχε αναφέρει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το όχι θα επιδείνωνε δραματικά την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Νέα ανάλυση για το χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος, ο κ. Ντομπρόφσκις απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αλλά σημείωσε ότι αν το Eurogroup αποφασίσει να ενταχθεί η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα του ESM θα γίνει ανάλυση για το χρέος.

Για το χρέος πάντως απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είχε αποφασιστεί να συζητηθεί μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος, αλλά αυτό δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς, οπότε η πρόταση δεν είναι στο τραπέζι. Θα πρέπει το να συζητήσουμε και το Eurogroup θα αποφασίσει (και) για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Eurogroup: Περιμένουμε νέες προτάσεις από την Αθήνα

Αύριο στις 14:00 θα διεξαχθεί το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του οι υπουργοί Οικονομικών θα περιμένουν νέες προτάσεις από την Αθήνα.

«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Οι υπουργοί αναμένουν νέες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε μετά την μονομερή απόσυρση της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) για ένα περιεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προβλέπονταν με βάση τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015».

Ντε Γκουίντος: Τα προβλήματα παραμένουν

Είδαμε τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος, αλλά τα προβλήματα παραμένουν, υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Λουί Ντε Γκουίντος.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μέρος του ευρώ και έτσι θα πρέπει να παραμείνει.

Η Αθήνα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η ισπανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε σχετικές διαπραγματεύσεις, σημείωσε. Υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει περιεκτική ανάλυση των ελληνικών αναγκών.

Τέλος, τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις ήταν λιγότερο έντονη σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. "Η ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να διαχειριστεί τα προβλήματα, σε σχέση με την έναρξη της κρίσης χρέους", είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v