Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Τα δυο σενάρια και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Δυο σενάρια για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παρουσιάζει η HSBC. Το πρώτο μιλά για συμφωνία, ενώ το δεύτερο για παράταση της διαπραγμάτευσης. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται έκδοση IOUs από την Αθήνα για πληρωμή μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους.

HSBC: Τα δυο σενάρια και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμφωνία δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά το "Όχι" στο δημοψήφισμα, αναφέρει η HSBC.

Η HSBC εκτιμάει ότι οι εξελίξεις στις επόμενες μέρες μπορεί να έχουν δύο κατευθύνσεις: μια γρήγορη συμφωνία βάσει της τελικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τελευταίων προτάσεων του κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ελάφρυνση του χρέους, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ.

Υπό αυτό το σενάριο, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα δέχονταν αυτή τη συμφωνία εξαιτίας της πολιτικής σημασίας που θα έχει η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και πάλι. Η προφανής ρήξη στην εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές αλλά και η διατήρηση ή ακόμα και ο περιορισμός του ELA είναι πιθανό να θέσει την ελληνική κυβέρνηση σε μια τέτοια κατάσταση που να μην μπορεί να ανοίξει τις τράπεζες και να αναγκαστεί να εκδώσει IOUs για την πληρωμή μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους και να αυξήσει τις συσσωρευμένες οφειλές της.

Αν εισαχθεί κάποιου είδους παράλληλου νομίσματος, η χώρα θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο Grexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v