Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Το θετικό σενάριο και η καταστροφή για την Ελλάδα

O διεθνής οίκος παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Στο πρώτο αναμένει προσωρινή συμφωνία με περιορισμένη χρηματοδοτική στήριξη. Στο δεύτερο κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και χρεοκοπία.

Credit Suisse: Το θετικό σενάριο και η καταστροφή για την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να «εξαναγκάσει» την κατάσταση προς μια λύση επισημαίνει η Credit Suisse, ενώ περιμένει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές αλλά όχι επί μακρόν. Κλειδί να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Τι προβλέπει

Θετικό Σενάριο: Προσωρινή συμφωνία με περιορισμένη χρηματοδοτική στήριξη, μεταρρυθμιστική δέσμευση και υπόδειξη για αναδιάταξη χρέους

Όσον αφορά τους πιστωτές, φαίνεται απίθανο στην Credit Suisse να αρνηθούν να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξελέγη δημοκρατικά και μόλις δικαιώθηκε στο δημοψήφισμα. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές ήταν στην πραγματικότητα πολύ κοντά σε μια συμφωνία λίγο πριν η ελληνική πλευρά αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Το «γλυκαντικό» για την Ελλάδα θα ήταν, κατά την άποψή μας, συνεχίζει ο ελβετικός οίκος, μια ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι στην ημερήσια διάταξη σε ένα δεύτερο επίπεδο.

Σημειώστε ότι η πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει να κάνει μια τέτοια παραχώρηση ευκολότερη. Η συμφωνία θα γίνει ευκολότερη, εφόσον διευρυνθεί η ελληνική κυβέρνηση και συμπεριλάβει ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Οι τυχόν περαιτέρω παραχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών θα δημιουργήσουν ουσιαστική εσωτερική αντιπολίτευση π.χ. στη Γερμανία, οπότε οι προβλέψεις σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιες.

Αρνητικό σενάριο: Κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, χρεοκοπία και ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ

Το αρνητικό σενάριο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές δεν ξαναρχίζουν ή «σπάνε» νωρίς.

Σε αυτή την περίπτωση, η χρεοκοπία της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου γίνεται πολύ πιο πιθανή ενώ η Ελλάδα φαίνεται επίσης πολύ πιθανό να χάσει και την αποπληρωμή του ομολογιακού σε γεν στις 14 Ιουλίου. Αυτά τα ομόλογα τα κατέχουν κυρίως ιδιώτες επενδυτές, έτσι αυτό θα αποτελούσε επίσημο γεγονός χρεοκοπίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ κατά την άσκηση εποπτείας, θα πρέπει πιθανότατα να δηλώσει τις ελληνικές τράπεζες σε πτώχευση και δεν θα παράσχει περαιτέρω βοήθεια ρευστότητας. Μια ολοκληρωμένη τραπεζική κρίση αναμένεται να ακολουθήσει.

Δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε μετρητά, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε στη συνέχεια να αρχίσει να εκδίδει IOUs, ως ένα πρώτο βήμα για την έξοδο από το ευρώ. Σημειώνει ωστόσο η Credit Suisse, ότι ένα τέτοιο βήμα δεν είναι νόμιμo σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ και θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πολιτική στην Ελλάδα και είναι επίσης πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τεχνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v