Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κοινή γραμμή τα κόμματα πριν το Eurogroup

Σε κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων (πλην ΚΚΕ) με το οποίο ζητείται λύση με έμφαση σε τέσσερα σημεία κατέληξε η πολύωρη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Στον πρωθυπουργό η βασική ευθύνη της διαπραγμάτευσης, δηλώνει ο Μεϊμαράκης. Θα υπάρξουν δύσκολες ώρες, ξεκαθαρίζει ο Θεοδωράκης.

Με κοινή γραμμή τα κόμματα πριν το Eurogroup

Με ένα κείμενο το οποίο φέρει την υπογραφή όλων των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ που διαφοροποιήθηκε και της Χρυσής Αυγής που δεν μετείχε στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών) εξοπλίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει την τελευταία διαπραγμάτευση.

Το κείμενο δίνει έμφαση στην θέληση του πολιτικού κόσμου να μείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών (ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις) από τις οποίες επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανήκει στην κυβέρνηση. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κρατήσει ενήμερους τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

Η επτάωρη συζήτηση ολοκληρώθηκε αφού ενδιαμέσως υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Φρ. Ολαντ, την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον Βλ. Πούτιν.

Το ανακοινωθέν

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Καμμένος: Ιστορική μέρα

Σήμερα είναι ιστορική μέρα δήλωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο από το οποίο είχε νωρίτερα αποχωρήσει ο πρωθυπουργός χωρίς να κάνει δηλώσεις.

«Ο ελληνικός λαός έστειλε το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας», είπε. Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΚΚΕ. Με αυτό θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε πως η συμφωνία είναι μονόδρομος. 

Μεϊμαράκης: Η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού

Η Νέα Δημοκρατία, στη μακρά ιστορική της διαδρομή, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα, είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ.

«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της οικονομίας, μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή, μας ενδιαφέρει οι αδύναμοι να μπορούν να έχουν την κοινωνική δυνατότητα, η οποία απαιτείται σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Γι' αυτό ακριβώς, προσήλθα και σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης. Πρέπει όμως, να παρατηρήσω, πρώτον ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο. Ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Είναι γεγονός, ότι η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν δέκα μέρες. Και είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τρεις μήνες. Και πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν το Γενάρη του '15 ή το Δεκέμβρη του '14. Και αυτό βεβαίως με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά εν τω μεταξύ μάλλον έχανε χρόνο.

Και ακριβώς φτάσαμε σε ένα σημείο, ώστε να καλείται ο λαός, μέσα από μια διαδικασία, που -κατά τη γνώμη μας- ήταν διχαστική και δεν βοήθησε σε τίποτα, να είμαστε στο «και πέντε», η χώρα να επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η κοινωνική συνοχή να κινδυνεύει, η διαίρεση των πολιτών να είναι μεγάλη.

Και οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων τουλάχιστον, του δημοκρατικού τόξου, να συμβάλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται, να έχουμε την ψυχραιμία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη, την κυρίαρχη ευθύνη, να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε.

Μια συμφωνία που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής, εφόσον έχει τα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέραμε».

Θα ζητήσουμε βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει. Και θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, οι οποίες -εφόσον και εμάς μας ικανοποιεί πλήρως η συμφωνία και πιστεύουμε ότι βοηθάει στην ανάπτυξη, δεν έχει υφεσιακά μέτρα και υπηρετεί τους πυλώνες που θέσαμε- θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει για να μπορέσουμε να υποστηριχθεί από όλους».

Για το εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας απάντησε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός.

Θεοδωράκης: Αμεσα συμφωνία

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και για μία οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και τα μηνύματα αρνητικά, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ενωμένοι. Κι αυτό είπαμε οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί: να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές, ώστε να έχουμε μια θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα είμαστε εδώ για να κάνουμε και πολιτική κριτική ο ένας στον άλλον».

«Έκανα μία πρόταση την οποία έκαναν αποδεκτή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί: να μη δοθούν τα επίσημα πρακτικά στη δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός». Δηλαδή να μη μπορεί να γίνει εκμετάλλευση από τον έναν ή από τον άλλον για το τι ειπώθηκε στην αίθουσα. Συμφώνησαν όλοι και συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα πρακτικά, η μαγνητοφώνηση να δοθούν αφού έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και αφού η χώρα έχει κάνει μια συμφωνία με τους συμμάχους μας».

«Ο Πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέπτεται να καταθέσει. Κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις, τις οποίες σημείωσε. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης όμως είναι στα χέρια του. Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες. Κι αυτό θα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Δεν έχει σημασία ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ. Σημασία έχει ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Να μην χαϊδεύουν ο καθένας ξεχωριστά το κομματικό του ακροατήριο, αλλά να φανούν χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας, που θα βγάλει τη θηλιά από τον λαιμό του Έλληνα».

«Οπως θα δείτε και στο κοινό ανακοινωθέν, κοινή πεποίθηση είναι -ανεξαρτήτως από το τι ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα- ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ».

«Αν μην δημιουργούσε συνθήκες υπεραισιοδοξίας», απάντησε ερωτηθείς αν θα έχουμε συμφωνία. «Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής. Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησής μας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες γι’ αυτά όμως θα ενημερώσει το Γραφείο τού Πρωθυπουργού.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των εταίρων μας. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι γίνεται μια προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κοινή πεποίθηση είναι ότι βρισκόμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε μια λύση στα αδιέξοδα του ελληνικού λαού. Και σ’ αυτή την τελευταία προσπάθεια, δεν χωρούν μικροκομματικές τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να λέμε αυτά που μας χωρίζουν, που πολλές φορές είναι πολλά. Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε τουλάχιστον τις τελευταίες ώρες να πούμε αυτά που μας ενώνουν».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς γίνεται στο και πέντε», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, τη χώρα στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Αν η πρωτοβουλία αυτή είχε αναληφθεί νωρίτερα, όπως κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει, γιατί πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Η εξεύρεση λύσης, η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ. Και βεβαίως η άμεση αποκατάσταση, η ομαλοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Αυτή τη λυτρωτική λύση έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να την υπηρετήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, δεν υπάρχει χρόνος, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Σακκελαρίδης: Εντολή για ουσιαστική και βιώσιμη λύση

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών:

«Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού.

Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Κουτσούμπας: Διαφωνούμε συνολικά

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού και εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός από την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κείμενο που συμφώνησαν τα άλλα κόμματα.

Κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια και σκληρά μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση «εκτός ευρώ» είπε ότι προωθείται συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα ή Grexit και ελληνική χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v