Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Aυξάνει το «κούρεμα» στα collaterals

Πολιτικό μήνυμα χωρίς να τραβά την πρίζα από την ΕΚΤ. Προχωρά σε αναπροσαρμογή της αξίας των ενεχύρων που αποδέχεται για τον ELA και παράλληλα άφησε αμετάβλητο το όριο. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις αγορές», δηλώνει.

ΕΚΤ: Aυξάνει το «κούρεμα» στα collaterals

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το όριο του ELA αμετάβλητο (στα 88,6 δισ. ευρώ), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, αλλά παράλληλα προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA, χωρίς να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσοστό. 

Σύμφωνα με ελληνικές τραπεζικές πηγές το κούρεμα σε ορισμένα collateral αυξάνεται κατά περίπου 10%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η συνολική επίπτωση στις τράπεζες θα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της. 

Με βάση τους F.T., δύο μέλη του Δ.Σ. διαφώνησαν με την απόφαση, ζητώντας να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζες θα επανεξετάσουν την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών την Τετάρτη. 

Η απουσία προγράμματος στήριξης και οι συνεχείς υποβαθμίσεις των ελληνικών τίτλων από τους ξένους οίκους στέρησαν από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα επιχειρήματα για την διατήρηση του haircut στα ενέχυρα στα επίπεδα που ήταν μέχρι πριν λίγες ώρες.

Βέβαια, η μικρή αύξηση στο haircut αποτελεί μία αυστηρή προειδοποιητική βολή προς την Αθήνα με στόχο την επιτάχυνση της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η αύξηση του haircut δεν επηρεάζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για το επόμενο 48ωρο όσο οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στο ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v