Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιλ «εδώ και τώρα» ζητά ο Μάριο Ντράγκι

Σε μια κίνηση με περισσότερο ψυχολογικό παρά πρακτικό περιεχόμενο η ΕΚΤ έσφιξε τη θηλιά. Η αύξηση του haircut στις εγγυήσεις που δέχεται για τον ELA και πόσο περιόρισε τα διαθέσιμα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. To μήνυμα της κεντρικής τράπεζας και οι τελικές αποφάσεις της... Τετάρτης.

Ντιλ «εδώ και τώρα» ζητά ο Μάριο Ντράγκι

Προειδοποιητική βολή με ταυτόχρονη δραστική μείωση της δυνητικής ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA αποτελεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το haircut στα ενέχυρα που καταθέτει το τραπεζικό σύστημα στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το κούρεμα που κυμαίνεται από 5% έως και 10% ανάλογα με το ενέχυρο (ομόλογα του πυλώνα ΙΙ, έντοκα κ.ά.) περιόρισε τα διαθέσιμα ενέχυρα των τραπεζών στα 7 δισ. ευρώ και τη δυνητική ρευστότητα λίγο πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η κίνηση του Μάριο Ντράγκι δεν επηρεάζει, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές, τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών για το επόμενο διήμερο και δεν προκαλεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση από τα ATMs. «Ήταν σαφώς μία προειδοποιητική βολή και οφείλουν όλα τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη, Αθήνα και πιστωτές, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το μήνυμα», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Το επόμενο βήμα

Η διορία που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης είναι μέχρι και την Τετάρτη όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο με αντικείμενο τις ελληνικές τράπεζες. Οι τραπεζίτες επισημαίνουν πως αύριο σε όλα τα κρίσιμα ραντεβού από το Eurogroup έως τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης πρέπει να δοθούν θετικές κατευθύνσεις ως προς την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

«Πρέπει να υπάρξουν σαφή και ξεκάθαρα συμπεράσματα ούτως ώστε να διευκολυνθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να αποφευχθούν χειρότερες παρεμβάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση της οικονομίας», αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Στην περίπτωση που βγει λευκός καπνός τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ανοίξει τον ELA, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια στα αυριανά fora.

Στο ερώτημα τι γίνεται με την κρίσιμη μάζα των ενεχύρων, η οποία συρρικνώθηκε μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, τραπεζικές πηγές τονίζουν πως εάν υπάρξει θετική εξέλιξη δεν αποκλείεται η Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει το ποσοστό του haircut στα πρότερα επίπεδα. Βέβαια, τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο εξ ου και η έκκλησή τους προς την κυβέρνηση να τρέξει τις διαδικασίες και να επαναβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε πρωτόγνωρες και δυσάρεστες εξελίξεις.

Κλειστές μέχρι και αύριο

Κι ενώ στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα όλες οι κρίσιμες συναντήσεις οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο καθώς η τραπεζική αργία παρατάθηκε. Τα ATMs θα συνεχίσουν να δίνουν 60 ευρώ την ημέρα.

Όσο για τους συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει τα 120 ευρώ αύριο και μεθαύριο μπορούν να πάνε στα καταστήματα που λειτουργούν για αυτό το σκοπό. Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταξύ των τραπεζιτών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα η απόφαση για επέκταση της τραπεζικής αργίας για δύο ακόμη ημέρες στηρίχθηκε στη χρονική διορία που δίνει η ΕΚΤ μέχρι την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v