Αγορά: Plan B από βιομηχανία και λιανεμπόριο

«Καμπανάκι» από βιομηχανία και λιανεμπόριο για ελλείψεις στην αγορά. Σε «στοκάρισμα» αποθεμάτων προχωρούν αρκετές αλυσίδες, ενώ σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες και με εργοστάσια του εξωτερικού για αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Αγορά: Plan B από βιομηχανία και λιανεμπόριο

Με τη θηλιά των capital controls να τους πνίγει, βιομηχανία και λιανεμπόριο, αναζητούν εναλλακτικές προκειμένου να μην κατεβάσουν οι μεν πρώτες τους διακόπτες, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, οι δε δεύτερες τα ρολά λόγω έλλειψης εμπορευμάτων.

Εξίσωση ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιους, όπως υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, ο οποίος εκτιμά ότι αρκετές βιομηχανίες θα αναγκαστούν ή θα επιλέξουν να μειώσουν την παραγωγή τους στην καλύτερη περίπτωση λειτουργώντας λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους τους όπως αναφέρει. Ο ίδιος προειδοποιεί πως εάν συνεχισθεί ο «αποκλεισμός» του επιχειρηματικού κόσμου από το τραπεζικό σύστημα και δεν αποκατασταθούν έστω και μερικώς εντός της εβδομάδας οι εμπορικές συναλλαγές, "είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης", όπως λέει. Από την πλευρά πάντως του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας, αναφέρεται ότι υπάρχει εξασφαλισμένη επάρκεια προϊόντων τόσο στα καύσιμα όσο και στα τρόφιμα.

Ωστόσο μεγάλος προμηθευτής τροφίμων, ανέφερε στο Euro2day.gr ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια και δη σε επώνυμα προϊόντα, όπως ζυμαρικά, ρύζι, κονσέρβες αλλά και κρέας, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων αγορών στις οποίες προχώρησαν οι καταναλωτές τις προηγούμενες ημέρες, των περιορισμένων αποθεμάτων που υπήρχαν σε κάποια είδη και φυσικά εξαιτίας της τραπεζικής αργίας η οποία έχει μπλοκάρει τις εμπορικές συναλλαγές. Και όχι μόνο. Αρκετές βιομηχανίες και προμηθευτές έχουν σταματήσει να τιμολογούν μέχρι νεωτέρας ενώ αρκετοί επιλέγουν να πουλήσουν σε όσους εμπόρους πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Έταιρος προμηθευτής από τον κλάδο των τροφίμων – ποτών ανέφερε στο Euro2day.gr ότι αν δεν προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως τις χαρακτήρισε, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ώρες, οι ελλείψεις στην αγορά θα αρχίσουν να φαίνονται σε μεγαλύτερη έκταση τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος παράγοντας πάντως έσπευσε να συμπληρώσει πως στην περίπτωση που η Επιτροπή εγκρίνει τα αιτήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι προμηθευτές θα τροφοδοτήσουν και πάλι την αγορά, αν και ο ανεφοδιασμός στα ράφια τοποθετείται χρονικά για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η ουσία είναι ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων μπορεί να έχουν αυτή τη στιγμή απόθεμα πρώτων υλών (σ.σ. από ζωοτροφές και άλευρα μέχρι είδη συσκευασίας), αυτό όμως το απόθεμα δύναται να εξασφαλίσει περιορισμένο χρόνο λειτουργίας αρκετών εργοστασίων, όπως σημειώνει στο Euroday.gr βιομήχανος από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Υπό τον κίνδυνο η εγχώρια βιομηχανία να μην μπορέσει τις επόμενες εβδομάδες να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και κατ' επέκταση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι τελευταίες έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους το Plan B. Σύμφωνα με στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, σχεδόν όλες οι οργανωμένες αλυσίδες, υπό τον φόβο ότι θα ξεμείνουν από εμπόρευμα, σπεύδουν να στοκάρουν αυτή τη στιγμή ό,τι εμπόρευμα μπορεί να τους παράσχει η εγχώρια βιομηχανία, αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους ενώ έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με προμηθευτές από το εξωτερικό προκειμένου οι τελευταίοι να παράξουν για λογαριασμό τους προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Την ίδια ώρα η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ την παραμονή του δημοψηφίσματος έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση 30%, με τα προϊόντα κρέατος, ζυμαρικών, γαλακτοκομικών, οσπρίων και ειδών προσωπικής υγιεινής να είναι στις πρώτες θέσεις των αγορών των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v