Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Η λύση δεν θα έρθει σε μια ημέρα

Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Θέλουμε λύση αλλά δεν μπορεί να είναι απλοϊκή. Στόχος σήμερα να πέσουν οι τόνοι και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο. Αιχμές για το δημοψήφισμα και πυρά για τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες».

Γιούνκερ: Η λύση δεν θα έρθει σε μια ημέρα

Τις θέσεις της Αθήνας ξεκαθάρισε ότι περιμένει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν θέλω να υπάρξει Grexit. Εχω εμπειρία στην Ευρώπη και ξέρω ότι πρέπει να υπάρξουν λύσεις που δεν είναι απλοϊκές. Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση», είπε. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να δουλεύει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. "Τι Ευρώπη θα ήμασταν αν σταματούσαμε να μιλάμε μεταξύ μας;" αναρωτήθηκε.

«Τώρα είναι η ώρα για όσους έχουν λογική και συναίσθημα να διαπραγματευτούν. Η ελληνική ομάδα έφυγε από τις συζητήσεις. Ηταν λάθος. Δεν φεύγεις όταν δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση». Όπως είπε «πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι και να βρούμε λύση. Δεν θα έρθει σε μια ημέρα. Αν αποφασίζαμε κάτι σήμερα θα ήταν μια απλοϊκή λύση. Αυτό που θα κάνουμε θα είναι να συζητήσουμε και να επαναφέρουμε την τάξη στη συζήτηση και να δείξουμε ανοχή».

Είναι ώρα να σταματήσουν οι «πυροβολισμοί» και οι αντεγκλήσεις, σημείωσε κάνοντας αναφορά στον όρο «τρομοκράτες» που του αποδόθηκε από την ελληνική πλευρά.

Το δημοψήφισμα

Πρέπει να κατεβάσουμε την «ένταση» στις δηλώσεις και να καταλάβουμε τι είπε ο λαός. Μου λένε ότι δεν είναι «όχι» στην Ευρώπη και στο ευρώ. Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας, είπε. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον γερμανικό τύπο διαβάζω ότι έχω εξαφανιστεί, αλλά αυτό είναι πρώιμο συμπέρασμα, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αρχή της ομιλίας του.

Δεν είπα τίποτα για το δημοψήφισμα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να σκέφτεσαι πριν μιλάς. Εγώ επέλεξα να έρθω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μιλήσω γιατί εδώ είναι ο ναός της δημοκρατίας.

Η Κομισιόν δέχτηκε κριτική από κράτη μέλη ότι ευνοεί την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Κομισιόν πρέπει να μπορεί να λέει τη γνώμη της. Δεν είμαι τεχνοκράτης, έχω πολιτική ευθύνη.

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρέπει να μιλά, υποστήριξε. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου (Σουλτς) που μετέχει σε συσκέψεις. Η ιδέα ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πηγαίνει στα φόρα και μετά δεν μιλά δεν είναι σωστή. Του είμαι ευγνώμων που μιλά.

Μας είπαν να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων και το σέβομαι. Μίλησαν και θέλω να καταλάβω τι είπαν. Η ερώτηση που τους τέθηκε δεν υπάρχει. Ισως θα θέλετε να μου εξηγήσετε ποια ήταν η ερώτηση; απάντησε σε ένα ευρωβουλευτή που διαμαρτυρήθηκε.

Θέλω να καταλάβω την ψήφο του ελληνικού λαού. Ψήφισε «όχι» σε ένα κείμενο που δεν είναι στο τραπέζι. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μου εξηγήσει το νόημα της ψήφου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαφωνήσουμε με τις λεπτομέρειες. Πρέπει να βάλουμε το «εγώ» μας στην άκρη.

Σουλτς: Πρέπει να κοιτάμε όλη την Ευρώπη

«Εχουμε τη θέληση να κάνουμε ότι μπορούμε για να βρούμε λύση», είπε στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της Κομισιόν. Η ευρωζώνη δεν έχει μόνο μια δημοκρατία αλλά 18 και πρέπει να τις σεβόμαστε όλες. Δεν είναι κάποια δημοκρατία ισχυρότερη. 

Κάνω τη δουλειά μου είπε, και έκανε λόγο για λαϊκισμό αναφορικά με τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν ευρωβουλευτές για την στάση του.

Ενδιαφέρομαι είπε για τον ελληνικό λαό. Μην δίνετε την εντύπωση ότι δεν είμαστε κοντά στους έλληνες πολίτες, αλλά πρέπει να κοιτώ όλη την Ευρώπη. Παντού υπάρχουν φτωχοί και άνεργοι, υπάρχουν χώρες με κατώτατο μισθό μικρότερο από αυτό της Ελλάδας.

Πρέπει να δούμε την κατάσταση συνολικά και να κάνουμε ότι μπορούμε για τους πολίτες της Ελλάδας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την Ελλάδα αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε και την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v