Υπέρ του Grexit ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης

«Θα μπορούσε η ευρωζώνη να έχει ένα μέλος λιγότερο", σημείωσε ο Ilmars Rimsevics, ο οποίος τάχθηκε υπέρ εισαγωγής δεύτερου νομίσματος στην Ελλάδα, σε δηλώσεις του στη λετονική τηλεόραση.

Υπέρ του Grexit ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης

Ενα δεύτερο νόμισμα για την Ελλάδα είναι το πιο πιθανό επόμενο βήμα μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος της ΕΚΤ.

"Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο και θα μπορούσε η ευρωζώνη να έχει ένα μέλος λιγότερο", σημείωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Ilmars Rimsevics, σε δηλώσεις του στη λετονική τηλεόραση.

Έτινγκερ: Η Ελλάδα είναι πιθανό να εκδώσει IOUs

Η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει IOUs για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να διευθετήσει τους εκκρεμείς λογαριασμούς, και αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα ακατάλληλη να παραμείνει στη νομισματική ένωση, δήλωσε στην Bild ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ.

«Μια αφερέγγυα χώρα που εισάγει παράλληλο νόμισμα δεν ταιριάζει στην ευρωζώνη», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα. «Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση όπου η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης όμως δεν έχει σχεδόν καθόλου ευρώ αυτή τη στιγμή», συνέχισε.

Ο ίδιος είπε πως δεν έχει λογική να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις αν η Ελλάδα συνεχίσει να απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως οι πόροι της ΕΕ δεν θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός της Ελλάδας.

Ο Γερμανός επίτροπος, πάντως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, είπε πως η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και πως η νέα ενιαία στάση της Αθήνας θα διασφαλίσει πως θα υπάρξει πρόοδος στις σημερινές συνομιλίες. "Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε ασυμφωνία, αντιθέτως αναγνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση. Έτσι νομίζω πως σήμερα οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν σε καλύτερο κλίμα απ' ό,τι πριν από μια εβδομάδα". 

Ο Έτινγκερ είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανιστεί σήμερα στη Σύνοδο με ένα "ελάχιστο μεταρρυθμίσεων". 

Σχολιάζοντας την ανάθεση της θέσης του υπουργού Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είπε πως "δεν έχει τις ίδιες συμπεριφορές με τον προκάτοχό του". 

"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα", τόνισε. "Είμαστε εταίροι της. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v