Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από ESM

Νέο Eurogroup αύριο καθώς υποβλήθηκε νέο αίτημα χρηματοδότησης. Πρόγραμμα γέφυρα ενταγμένο σε συνολική συμφωνία ο στόχος της Αθήνας. Δεν θα έχουμε τώρα βάση για διαπραγμάτευση, λέει η Μέρκελ. Ο Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει, τονίζει ο Γιούνκερ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Νέο ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από ESM

Τις ελληνικές θέσεις για τη λύση του ελληνικού προβλήματος και την εξασφάλιση χρηματοδότησης γέφυρα παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με τους Αγκ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλ. Γιούνκερ και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκει στρέφονται τα βλέμματα καθώς στο Eurogroup δεν παρουσιάστηκε νέα πρόταση, όπως περίμεναν αρκετοί υπουργοί Οικονομικών, γεγονός που σύμφωνα με διεθνή μέσα προκάλεσε εκνευρισμό και οργή σε ορισμένους Υπουργούς Οικονομικών. Νέα συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας που υποβλήθηκε αργά το βράδι της Τρίτης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στους Μερκελ-Ολαντ-Γιουνκερ και αναμένεται να επαναλάβει και στην Σύνοδο Κορυφής τη θέση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα ενημερώσει για τη νέα πρόταση της κυβέρνησης. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο αίτημα για δάνειο-γέφυρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το άμεσο οικονομικό πρόβλημα, με αιχμή την αποπληρωμή των δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Παράλληλα, εκτιμάται από διεθνή πρακτορεία ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ η οποία θα μπορέσει να «δράσει» εφόσον υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

Πηγές της γαλλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα γέφυρα πρέπει να είναι ενταγμένο σε μια συνολική συμφωνία, ενώ το πρόγραμμα θα μπορεί να επεκτείται για διάστημα 2-3 ετών.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν ότι το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών. Στην τετραμερή που προηγήθηκε μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία», υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, που αναφέρονται και στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Στο Eurogroup, έγινε αναλυτική παρουσίαση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από υπουργούς Οικονομικών.

«Υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά την αποχώρησή του από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές πάντως νωρίτερα σχολίασαν δηκτικά το γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι υποστηρίζουν ότι «δεν έχουμε προτάσεις, όπως δεν είχαμε και με τις 47 σελίδες. Το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο και σήμερα. Δεν έχουμε ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».

Μέρκελ: Θα ακούσουμε προσεκτικά τον Τσίπρα 

Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις για τον ESM, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Εξακολουθεί να ισχύει ότι η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι ευθύνες σε εθνικό κινούνται παράλληλα, σημείωσε.

Δεν θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα σήμερα, υπογράμμισε. Ο χρόνος είναι ελάχιστος, ορίζεται σε λίγες ημέρες. Θα ακούσουμε προσεκτικά τι έχει να πει ο έλληνας πρωθυπουργός, κατέληξε η καγκελάριος.

Γιούνκερ: Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία 

«Είμαι ευτυχής κάθε φορά που βλέπω τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλήσαμε χθες και θα μιλήσουμε σήμερα και ελπίζω να φτάσουμε σε κάποια λύση. Του έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  

Μοσκοβισί: Υπάρχει ελπίδα

«Υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Σημείωσε ότι το Eurogroup θα πρέπει να δουλέψει γρήγορα για να κρατήσει ανέπαφη την ευρωζώνη. 

Ολάντ: Περιμένουμε σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις 

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις, αυτές έχουμε έλθει να εξετάσουμε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Αυτό που απαιτείται είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μια προοπτική για τους επόμενους, λίγους μήνες, τόνισε.

Θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα. Η ευθύνη εναπόκειται στην Ελλάδα και η αλληλεγγύη στην Ευρώπη που θα πρέπει να δώσει προοπτική.

Κάποιες προτάσεις έχουν εκφραστεί προφορικά μέσω Eurogroup, δεν έχουν εκφραστεί εν τω συνόλω τους και θα πρέπει να γίνει δουλειά και μετά τη σύνοδο κορυφής, υπογράμμισε ο κ. Ολάντ. 

Ρέντσι: Η Αθήνα θα πρέπει να δεχτεί όρους 

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να δεχτεί τους όρους για να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε, σημείωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. 

"Θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση από την Αθήνα", υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με την Αθήνα τις επόμενες ώρες. 

«Ο χρόνος έχει τελειώσει. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι Ελληνες αυτό. Αν δεν υποβάλλουν προτάσεις, τι θα συζητήσουμε;», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός. 

Ντάισελμπλουμ: Νέα τηλεδιάσκεψη Eurogroup αύριο

«Το Eurogroup καλωσόρισε το νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρουσιάστε την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup. 

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προανήγγειλε νέο Eurogroup αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να συζητηθεί το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

«Ακούσαμε την εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δεν υπήρξαν νέες προτάσεις σε αυτή τη φάση. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Το ξέρουμε εμείς και οι συνάδελφοι γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα όσο μιλάμε», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Το Eurogroup περιμένει νέα ελληνική επιστολή με ξεκάθαρες προτάσεις, υπογράμμισε. «Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες αύριο θα μας στείλουν τη νέα επιστολή για να αρχίσουμε να δουλεύουμε». 

Πρώτα θα εξετάσουν το ζήτημα οι θεσμοί και θα δούμε το θέμα της βιωσιμότητας χρέους. Αφού έχουμε την εισήγηση των θεσμών, θα προχωρήσουμε, υπογράμμισε. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα εκτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα μέρα με τη μέρα. «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ. Είναι ανεξάρτητη.», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διασώσεων "εντός των επόμενων ωρών". 

Κένι: Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ

Υπέρ μιας συμφωνίας που θα φέρει σταθερότητα και ελπίδα στην Ελλάδα τάχθηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, με μήνυμα του στο twitter.

«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί ένα φοβερό τραύμα. Χρειάζεται μια συμφωνία για σταθερότητα, βεβαιότητα και ελπίδα» έγραψε στο twitter ο κ. Κένι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v