Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής

"Το πάρτι τελείωσε" διεμήνυσαν στον Αλέξη Τσίπρα ευρωπαίοι ηγέτες. Τον κατηγόρησαν ότι αποσταθεροποίησε την ευρωζώνη. Εξοργισμένοι με την απόφαση για το δημοψήφισμα. Πως υποδέχθηκαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής

Οι ηγέτες της Ευρώπης είναι πλέον έτοιμοι να δείξουν την πόρτα της εξόδου στον Αλέξη Τσίπρα, γράφει το Bloomberg, σε εκτενές του δημοσίευμα για το παρασκήνιο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτηρίου Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ευρωζώνης επιτέθηκαν στον έλληνα πρωθυπουργό τον οποίον κατηγόρησαν ότι αποσταθεροποίησε τη νομισματική ένωση, ενώ λίγο αργότερα η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε επίσημο τελεσίγραφο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Τσίπρα ότι απέτυχε να εκτιμήσει τις προσπάθειες των ευρωπαίων ψηφοφόρων και φορολογούμενων να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και τον κατηγόρησαν ότι κλιμάκωσε τις εντάσεις στην περιοχή. Έξι αξιωματούχοι συμφώνησαν να μοιραστούν με το Bloomberg τις πληροφορίες τους για τις ιδιωτικές διαβουλεύσεις:

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είπε πως «το πάρτι σε βάρος των άλλων στην Ελλάδα τελείωσε. Η Ευρώπη και το ευρώ σίγουρα δεν είναι έτοιμα να πληρώσουν για την ανεύθυνη συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Δημοσίως, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε είπε πως θα χρειαστεί ένα «θαύμα» για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζοζεφ Μουσκατ είπε πως ο Τσίπρας έχει δημιουργήσει ένα «τεράστιο χάσμα εμπιστοσύνης» με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Έχουμε προετοιμάσει ένα λεπτομερές σενάριο Grexit», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Στην «πρώτη επίσημη» του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κέρδισε την αποδοχή από τους συναδέλφους του, όμως γρήγορα το κλίμα έγινε αρνητικό. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών ενοχλήθηκαν από το ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, με αποτέλεσμα ορισμένοι να διερωτηθούν γιατί έπρεπε να «κόψουν» τις διακοπές τους για να εμφανιστούν στο Eurogroup.

«Περίμενα τόσα πολλά από τον νέο υπουργό, ο οποίος, ναι, μας έδωσε μια καλή παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά όχι προτάσεις», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ. «Ελπίζω μόνο οι Έλληνες να αντιλαμβάνονται όσο και το υπόλοιπο Eurogroup το πόσο επείγουσα και σοβαρή είναι η κατάσταση».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαίτησε από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσουν λεπτομερώς το σχέδιό τους για να προστατεύσουν το υπόλοιπο μπλοκ από τις επιπτώσεις ενός Grexit.

Και καθώς έφθανε ο Τσίπρας, η ρητορική εντάθηκε. Ο Μουσκατ είπε πως η συνεδρίαση πιθανότατα θα ήταν «χάσιμο χρόνου» καθώς οι Έλληνες έφτασαν με «άδεια χέρια».

«Δεν μπορείς να έχεις μια χώρα να απολαμβάνει το γλέντι, να ξοδεύει υπέρμετρα και να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένων των πολιτών μας που έχουν πολύ χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς», είπε η Γκριμπαουσκάιτε.

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε, ο Μουσκάτ και η Γκριμπαουσκάιτε ηγήθηκαν της «επίθεσης» κατά του Τσίπρα, ανέφερε στο Bloomberg ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε συνέντευξή του ο Μουσκατ είπε πως οι ηγέτες εξοργίστηκαν από την απόφαση του Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος την ώρα που φαινόταν εφικτή μια συμφωνία. «Το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει εχθρικά αισθήματα στην κοινή γνώμη σε όλη την ΕΕ» είπε μετά τη Σύνοδο. «Έτσι, θέλαμε να είμαστε πιο σκληροί από ποτέ (με τον Τσίπρα) στα αιτήματά μας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v