Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο

Αύριο θα καταθέσουμε νέες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Σέβομαι απόλυτα τους κανόνες της ΕΕ, πρέπει να υπάρξει προσαρμογή. Αιχμές για το ρόλο του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Αν μιλούσαμε μόνο με την Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση. Τι απάντησε στην κριτική των ευρωβουλευτών.

Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο

Τη δέσμευσή του για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και σεβασμό των κανόνων της ευρωζώνης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στο ευρωκοινοβούλιο. 

«Δεν έχουμε κάποιο κρυφό σχέδιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων των ξένων έλεγε ότι το δημοψήφισμα είναι για ναι ή όχι στο ευρώ. Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως ενίσχυση της προσπάθειας για κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αύριο, θα κατατεθούν εκ νέου προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων. «Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την ΕΕ και την ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά», τόνισε. 

Αιχμές για το ρόλο του ΔΝΤ

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή η συνεδρίαση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό καθώς δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αφορά το μέλλον της ευρωζώνης. Δεν έχουμε ευθύνη που οι συζητήσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, σημείωσε. 

Τόνισε πως είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα το πώς θα προχωρήσει η ένωση και υπογράμμισε ότι σέβεται τις απόψεις που ακούστηκαν. 

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο, είπε.

Διερωτήθηκε πώς μπορεί η Ευρώπη «να έχει εξουσιοδοτήσει υπεύθυνο να λαμβάνει αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το ευρωκοινοβούλιο».

Αν μιλούσαμε μόνο με την Κομισιόν θα υπήρχε συμφωνία

Θα ήθελα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, εάν σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση, η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξαγόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πάρα πολύ καιρό, τόνισε.

Δυστυχώς, είχαμε την υποχρέωση να συζητάμε, από τη μια πλευρά εμείς και από την άλλη τρεις θεσμοί και πολλές φορές αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις.

Έχουμε καταθέσει προτάσεις 

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην κριτική ότι η Αθήνα δεν έχει καταθέσει προτάσεις, τόνισε ότι είχε κατατεθεί κείμενο 47 σελίδων – αποτέλεσμα μιας επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθαμε με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς.

Αναλαμβάνουμε ισχυρή δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται. Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τους κανόνες. Ομως, σημείωσε, διατηρούμε το δικαίωμα ως κυρίαρχη κυβέρνηση, της επιλογής πού θα προσθέσουμε φορολογικά βάρη.

Θέλουμε αύξηση φόρων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι να κόψουμε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους. Αν δεν είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν χρειάζεται να υπάρχουν εκλογές, μπορούν να διορίζονται τεχνοκράτες.

Πράγματι, έχετε δίκιο, σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συντάξεις. Εμείς θέλουμε να τις κόψουμε. 

Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, είναι αναγκαίες, οι δεσμεύσεις μας για την προσαρμογή είναι δεδομένες. 

Απαντήσεις στην κριτική

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στα όσα του καταλόγισαν οι ευρωβουλευτές. 

Ο δανεισμός, σημείωσε, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, το κάνουμε για να μπορούμε να επιστρέψουμε τα δανεικά.

Απαντώντας στον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, υπενθύμισε ότι το 1953, όταν η Γερμανία έβγαινε λεηλατημένη, οι ευρωπαϊκοί λαοί έδειξαν τη μέγιστη αλληλεγγύη, προχωρώντας σε διαγραφή χρέους και σε επενδυτικό πακέτο. 

Απαντώντας στον Γκι Φέρχοφσταντ που τον κατηγόρησε ότι δεν έχει προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ότι πράγματι αυτούς τους 5 μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε. Αναφέρθηκε ωστόσο στη λίστα Λαγκάρντ, σε συμφωνία με την Ελβετία προκειμένου να πληρώσουν οι Ελληνες φόρους, στο νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές, στα μέτρα για τα ΜΜΕ, και την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων. Εχουμε την υποχρέωση να κάνουμε πολύ περισσότερα, σημείωσε.

Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

Ολοι αντιλαμβάνονται, τόνισε, ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα. Είναι το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Συγκρούονται δυο στρατηγικές. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Αύριο, υπογράμμισε, θα καταθέσουμε εκ νέου προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας τον σεβασμό στους νόμους που διέπουν την ΕΕ και την ευρωζώνη. 

Εκλεισε τη δευτερολογία του, υπενθυμίζοντας ότι ο Σοφοκλής μας έμαθε ότι υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκιο των ανθρώπων. Τώρα, τόνισε, είναι μια τέτοια στιγμή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v