Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένες επενδύσεις σε ελληνικά start ups

Τη στιγμή που οι ελληνικές αξίες υποχωρούν, διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στηρίζουν ελληνικές καινοτόμες εταιρίες. Εξαγορές και νέοι κύκλοι χρηματοδοτήσεων μέσα στο 2015. Επενδυτές με προέλευση από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ισραήλ.

Ξένες επενδύσεις σε ελληνικά start ups

To Σεπτέμβρη του 2010 από το βήμα της ΔΕΘ, ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου αναφέρεται σε μια άγνωστη και άσημη κατηγορία ελληνικών επιχειρήσεων- που τα κατοπινά χρόνια έγινε γνωστή ως start up σκηνή- υποστηρίζοντας ότι σ' αυτές θα στηριχτεί σε σημαντικό βαθμό η αυριανή οικονομική ευημερία της χώρας.

Είναι προφανές ότι πολλές προβλέψεις και εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Ωστόσο, η αναφορά του στον Δημήτρη Γλέζο και την τεχνολογική εταιρία του Transifex, επιβεβαιώνεται σήμερα ως μια «επιτυχής» πρόβλεψη για την πορεία που θα ακολουθούσε η νεοφυής επιχειρηματικότητα, ακόμη και μέσα στη οικονομική θύελλα των τελευταίων μηνών.

Μόλις χθες, η εταιρία που ξεκίνησε από την Πάτρα ως μια «πανεπιστημιακή προσπάθεια» έλαβε κύκλο χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. δολαρίων από ξένα funds. Τη διαδικασία χρηματοδότησης ηγήθηκε η Toba Capital, με τη συμμετοχή των venture capitals ΝΕΑ και Arafura.

Σημειώνεται ότι το VC NEA έχει ήδη διαθέσει κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Όσον αφορά την Transifex, πρόκειται για μια παγκόσμια πλατφόρμα για το localization προϊόντων λογισμικού, δηλαδή τη μετάφραση των προγραμμάτων στην εκάστοτε μητρική γλώσσα του χρήστη. Δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2009 και ενώ ο ιδρυτής της συμμετείχε στο πρόγραμμα Summer of Code της Google.

Σήμερα, περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά εφαρμογές στη μητρική τους γλώσσα, οι οποίες μεταφράστηκαν με τα προϊόντα της εταιρείας. Με πελάτες όπως οι Microsoft, Waze, Coursera και Jawbone, η Transifex έχει εδραιωθεί ως μια από τις σημαντικές ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες με γραφεία στην Αθήνα και το Σαν Φρανσίσκο. Μέσα στο 2015 μάλιστα η εταιρεία σκοπεύει να διπλασιάσει το μέγεθος της ομάδας της σε Αθήνα και Silicon Valley σε 50 άτομα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο δεν είναι η μοναδική καθώς μέσα στο α' εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν τόσο εξαγορές όσο και νέοι κύκλοι χρηματοδότησης προς ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κόντρα στη στάση «αποστροφής» που δείχνουν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια προς τις ελληνικές αξίες.

Η εξήγηση για αυτή την τάση δίνεται από το γεγονός πως οι εν λόγω εταιρίες ανταποκρίνονται στο μοντέλο της «νέας οικονομίας». Όσες εξ αυτών έχουν business plan και προοπτικές κερδίζουν την προσοχή νέων επενδυτών. Επίσης κάποιες είναι εξωστρεφείς σε ποσοστό έως και 100% και άρα δεν εξαρτώνται από τις εγχώριες εξελίξεις. Αρκετές δε εξ αυτών έχουν έδρα εκτός Ελλάδας, διατηρώντας στο εσωτερικό μόνο τα τμήματα ανάπτυξης τους.

Τα επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν οι ελληνικές startups προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις επενδύσεων από την Γερμανία και το Ισραήλ. Το ύψος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανακοινώνεται ωστόσο ο ρυθμός των τοποθετήσεων αποδεικνύει ότι η εν λόγω αγορά παραμένει «ζωντανή».

Μέσα στο Φεβρουάριο του 2015, υπήρξε η τοποθέτηση της Third Point στην Hellas Direct -εταιρία που αν και δεν συμμετέχει στον «κύκλο» των αμιγώς start ups-, είναι καινοτόμος, κίνηση με υψηλό συμβολισμό και αντίκτυπο για την ποιότητα των κεφαλαίων που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Εξαγορές

Τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε η πλήρης εξαγορά της AbZorba Games, της startup εταιρείας στον χώρο του gaming από την Greentube, θυγατρική της Novomatic, ενός αυστριακού ομίλου εταιρειών που παράγει και διαχειρίζεται τεχνολογίες παιχνιδιών σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου, με τζίρο άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο η ομάδα της AbZorba Games θα παραμείνει στην εταιρεία προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Η AbZorba η οποία ξεκίνησε το 2012 από την Ελλάδα και διατηρεί την έδρα της στις ΗΠΑ, αναπτύσσει social casino παιχνίδια για κινητές συσκευές και διαθέτει γραφεία έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα.

Υψηλή ήταν και η εξαγορά του e-food.gr του Απ. Αποστολάκη από τη γερμανική Delivery Hero, αν και το ύψος της εξαγοράς δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Σε αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης στη Workable ανήλθε στα 5 εκατ. δολάρια και μπορεί να συμμετείχε και το OpenFund II, ωστόσο ο κύριος επενδυτής ήταν το ισραηλινό 83North (πρώην Greylock Partners). Η Workable διαθέτει μία καινοτόμα υπηρεσία διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και είναι από τα πλέον εξωστρεφή ελληνικά startups.

Σημαντική ήταν επίσης η επένδυση στη resin.io, μία εταιρεία που κινείται στον χώρο του αποκαλούμενο Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), η οποία έλαβε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης, κεφάλαια ύψους 3 εκατ. δολαρίων, με βασικό επενδυτή το αμερικανικό fund DFJ, το οποίο έχει επενδύσει σε πολύ γνωστές εταιρείες ιδίως από τον χώρο του Διαδικτύου.

Χρηματοδότηση 1,6 εκατ. δολαρίων έλαβε επίσης η Incrediblue (πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών), από μία ομάδα ξένων funds, όπως είναι τα Connect Ventures, Seedcamp, Howzar Ventures, και Firestartr.

Πρωταθλητής στις χρηματοδοτήσεις θεωρείται τέλος η Persado, spin off εταιρία της ελληνικής Upstream. Η εταιρία έχει πλέον έδρα στις ΗΠΑ ωστόσο διατηρεί το τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της στην Ελλάδα και απασχολεί 42 άτομα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εξασφάλισε 21 εκατ. δολάρια από τη StarVest Partners, την Bain Capital Ventures, την American Express Ventures και τη Citi Ventures. Τα χρήματα θα επενδυθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας «persuasion automation», μέσω της οποίας αυτοματοπoιείται η δημιουργία πειστικότερων μηνυμάτων για χρήση στο ψηφιακό marketing και αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v