Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Πώς μοιράζεται ο... λογαριασμός

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τι εισηγείται η κυβέρνηση για το ΕΚΑΣ. Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά επιβάρυνσης για εργαζόμενους-εταιρείες από την αύξηση των εισφορών. Σενάρια (και) για αναδρομικές κινήσεις.

Ασφαλιστικό: Πώς μοιράζεται ο... λογαριασμός

Προτάσεις που «κουμπώνουν» στην τελευταία και κατά τι βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ, που δημοσιοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, περιλαμβάνει το ελληνικό κείμενο για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα ξεκινήσει άμεσα (με την ψήφιση του σχετικού νόμου, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας), το πέναλτι θα οδηγεί σε μείωση κατά 16%, για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ολοκληρωθεί το 2019 (το ενδεχόμενο άμεσων μειώσεων παραμένει ανοικτό).

Στη φαρέτρα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας υπάρχει πρόταση ακόμη και για αναδρομική αύξηση, από 1/1/2015, της εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% για την επικουρική, παρότι δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Άμεση θα είναι η αύξηση της εισφοράς εργαζομένων στις επικουρικές συντάξεις, από 3% σε 3,5%, ενώ φαίνεται πως εγκαταλείπεται η πρόταση για αύξηση και των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9%.

Η ελληνική πρόταση σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις θα είναι βαριά, θα περιλαμβάνει όλα τα δύσκολα μέτρα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούν να λάβουν σήμερα, σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, θα ξεκινήσει άμεσα, όπως αναφέρει και το τελικό κείμενο Γιούνκερ, παρότι η ελληνική πλευρά είχε υποχωρήσει έως τις αρχές Οκτωβρίου. Η σταδιακή αύξηση θα ολοκληρωθεί το 2022, έτος κατά το οποίο κανείς ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για τις μητέρες με παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας, καθώς και για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Στο μεσοδιάστημα, όποιος επιλέξει την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα υποστεί μείωση της σύνταξης κατά 16% ανά έτος.

Το ΕΚΑΣ

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2019. Ζητούμενο παραμένει εάν η ελληνική πλευρά θα δεχθεί οι μειώσεις να ξεκινήσουν άμεσα, από το πιο προνομιούχο 20% των δικαιούχων, που ζητούσαν οι θεσμοί στην τελευταία τους πρόταση.

Οι εισφορές

Η αύξηση εισφορών υγείας στους συνταξιούχους από το 4% που είναι σήμερα στο 6%, για την επικουρική σύνταξη, καθώς και η επιβολή νέας εισφοράς 6% στις κύριες συντάξεις, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να θέσει στο τραπέζι πρόταση για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, από την 1η Ιανουαρίου 2015, με στόχο την αύξηση των εσόδων, παρότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις εντός της αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, η κυβέρνηση εγκαταλείπει την πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και των εισφορών εργαζομένων κατά 1% στο ΙΚΑ. Αντίθετα, επιμένει στην αύξηση της εισφοράς εργαζόμενου στο 3,5% από 3% που ισχύει σήμερα, στις επικουρικές.

Ενεργές παραμένουν επίσης, οι προτάσεις για εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους καθώς και κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση των ταμείων από το κράτος, και την κρατική συμμετοχή βάσει όσων ισχύουν για το ΙΚΑ.

Στο τελικό κείμενο θα υπάρχει δέσμευση για κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 καθώς και αυτή για εξεύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v