Λαφαζάνης: Οχι σε τρίτο πακέτο λιτότητας

«Δεν θέλουμε να προσθέσουμε ένα τρίτο πακέτο που δεν θα δώσει καμία προοπτική στη χώρα», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης σε δημοσιογράφους.

Λαφαζάνης: Οχι σε τρίτο πακέτο λιτότητας

Τις δικές του κόκκινες γραμμές έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε συνέδριο για το φυσικό αέριο. Με την πολιτική του ομιλία ο υπουργός έστειλε μια σειρά μηνύματα κυρίως προς τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας στα δυο αποτυχημένα που προηγήθηκαν.

Συνέχισε στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανένα, δεν βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και είναι «εκτός τόπου και χρόνου» όσοι θεωρούν ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός έχουν ως μοναδική επιλογή να συνυπογράψουν τη θανατική τους καταδίκη.

Υποστήριξε ότι «ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές είναι δύσβατες, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, όμως είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας μας και του λαού μας».

Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσής μας είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και αυτή τη μεγάλη άνιση μάχη όπως τόσες άλλες που έδωσε με ηρωισμό και πείσμα στο παρελθόν και τις κέρδισε. Αυτή η αισιοδοξία μας δεν είναι αφελής ούτε εκτός τόπου και χρόνου, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Μπορεί να βασιστεί και βασίζεται στο νέο σύγχρονο και μεγάλο πατριωτικό, δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα, το οποίο σαρώνει απ' άκρου εις άκρον τη χώρα και την κοινωνία μας και πρώτα απ' όλα χαρακτηρίζει τον λαϊκό κόσμο του τόπου μας και τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Αναφέρομαι στο ακαταμάχητο λαϊκό ρεύμα που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από αυτό που ψήφισε ο κάθε πολίτης, επεσήμανε.

Ως χώρα έχουμε πολλές επιλογές

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους θεσμούς. Αντίθετα, έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές.

Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες.

Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας. Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ, τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό «ένας από τους τομείς, ίσως ο καθοριστικότερος και με τις περισσότερες δυνατότητες, που μπορεί να συνεισφέρει σε νέες ευκαιρίες για να μπει η χώρα μας σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, είναι ο τομέας της ενέργειας συνολικά και ειδικότερα οι ενεργειακοί δρόμοι και πρώτα απ΄ όλα οι δρόμοι του φυσικού αερίου.

Πολύ περισσότερο που η ενέργεια αποκτά όλο και πιο μεγάλη και πιο καθοριστική σημασία για το μέλλον των σύγχρονων οικονομιών και κοινωνιών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».

Η συμφωνία με τη Ρωσία

Η Ελλάδα συνομολόγησε πρόσφατα στο οικονομικό φόρουμ της Πετρούπολης μια συμφωνία με τη Ρωσία, την οποία συνυπέγραψαν οι υπουργοί ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρώσικης Ομοσπονδίας.

Με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν οι βάσεις για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει, με την πολιτική στήριξη Ελλάδας και Ρωσίας, ένας μεγάλος και σύγχρονος αγωγός φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από τη χώρα μας και θα μεταφέρει διά μέσου της Μαύρης Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ρώσικο φυσικό αέριο, 47 δισ. κυβικών μέτρων περίπου, με κατεύθυνση την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v