Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Γερμανία «κλείνει το μάτι» για τη μείωση του χρέους

Διά της πλαγίας οδού Σόιμπλε και Μέρκελ δείχνουν να αποδέχονται την ανάγκη για ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Η «κάθετη» άρνηση για κούρεμα και οι αναφορές σε reprofiling.

H Γερμανία «κλείνει το μάτι» για τη μείωση του χρέους

Με τα χρονικά περιθώρια για την αποτροπή μιας οικονομικής κατάρρευσης να είναι ασφυκτικά και τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ να ασκούν συνεχείς πιέσεις για μια αναδιάρθρωση, η Γερμανία αποδέχτηκε την Πέμπτη ότι μια κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να είναι μέρος ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. 

Η παραδοχή από τα χείλη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγινε λίγες ώρες πριν λήξει η διορία για την αποστολή της ελληνικής πρότασης στους θεσμούς.

Λίγη ώρα νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε αποκλείσει ένα «κλασσικό» κούρεμα, αλλά δεν ανέφερε ότι δεν θα δεχτεί και κάποια άλλη ρύθμιση για το χρέος. 

Σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτό». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε αμέσως μετά ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα, «γιατί θα παραβίαζε το σύστημα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Εκ πρώτης όψεως ο συλλογισμός του κ. Σόιμπλε σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους εντός της ευρωζώνης, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την θέση της χώρας στο ευρώ.

Αλλά ο Γερμανός υπουργός σημείωσε επίσης πως υπάρχει ένα πολύ μικρό περιθώριο για «reprofiling» του ελληνικού χρέους, με μια μείωση των επιτοκίων και μια επιμήκυνση του μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v