Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: ΦΠΑ 23% φέρνουν οι ελληνικές προτάσεις;

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% θα εκτινάξει τις τιμές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ενώ εκφάζουν την άποψη ότι αν τελικά επιβληθεί θα πρέπει να καταργηθεί ο ΦΚΕ 10% και να θεσπιστεί φοροαπαλλαγή για τα ασφάλιστρα.

Ασφάλειες: ΦΠΑ 23% φέρνουν οι ελληνικές προτάσεις;

Την έντονη αγωνία τους εκφράζουν παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς στις χθεσινοβραδινές προτάσεις της κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και η επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Εστία του κακού είναι η πρόταση για το ΦΠΑ που μιλά για «εξορθολογισμό εξαιρέσεων για να διευρυνθεί η βάση και να αυξηθεί ο φόρος στην ασφάλιση» (streamline exemptions to broaden the base and raise the tax on insurance).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% θα συνδυαστεί με την κατάργηση του υπάρχοντος ΦΚΕ 10%, ωστόσο κάποιοι δεν αποκλείουν να έχουμε συνδυασμό των δύο επιβαρύνσεων!

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε στο Euro2day.gr πως «η κίνηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει έναν κλάδο που έχει χάσει την τελευταία πενταετία το 40% της παραγωγής του. Αν τελικά επιβληθεί ΦΠΑ θα πρέπει όχι μόνο να καταργηθεί ο ΦΚΕ του 10%, αλλά και να θεσπιστεί φοροαπαλλαγή για τα ασφάλιστρα, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όταν μιλάμε για εξευρωπαϊσμό του ελληνικού πλαισίου, αυτό θα πρέπει να λαμβάνει όλες τις διαστάσεις του».

Σύμφωνα με τον κ. Άρη Βασιλειάδη (insuranceforum.gr), εάν ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο, θα εκτινάξει τις τιμές όλων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ασφαλιστική βιομηχανία και κυρίως σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ το θεσμό της ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη, ακόμη και αν καταργηθεί ο φόρος του 10% που σήμερα επιβαρύνει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v