Ιδιωτικές κλινικές: Πυρά κατά της ελληνικής πρότασης

Πώς σχολιάζει την κυβερνητική πρόταση προς την Ευρώπη για τον τομέα της ιδιωτικής υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός. Σε ποια σημεία αντιδρά έντονα και τι προτείνει.

Ιδιωτικές κλινικές: Πυρά κατά της ελληνικής πρότασης

Την έντονη αντίδρασή του στις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους που αφορούν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας εκφράζει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός.

Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό:

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σημαίνει πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές που πέρυσι ήταν 235 εκατ. και για φέτος περιορίστηκε στα 188 εκατ. ευρώ, τώρα μειώνεται ακόμη περισσότερο, στα 153 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα είναι πως ο ΦΠΑ δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ καθώς ουσιαστικά αποτελεί συναλλαγή μεταξύ φορέων του δημοσίου.

• Η αύξηση του ΦΠΑ επίσης θα επιβαρύνει κατά 9% και το κόστος των ιδιωτών ασθενών, οι οποίοι άλλωστε θα επιβαρυνθούν και από μια σειρά άλλων μέτρων της ελληνικής πρότασης. Άρα, τμήμα των ιδιωτών ασθενών θα στραφεί και αυτό στα κρατικά νοσοκομεία, με συνέπεια την αύξηση του κόστους για το δημόσιο.

• Αν και όλοι οι υπουργοί Υγείας έχουν μέχρι τώρα παραδεχτεί ότι το clawback αποτελεί ληστρικό μέτρο, η νέα πρόταση της κυβέρνησης όχι μόνο το υιοθετεί, αλλά και το επεκτείνει για το 2016, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων για τον κλάδο υγείας!

• Οι ιδιωτικές κλινικές αποδέχονται μια συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διακόπτεται όταν οι υπηρεσίες που προσφέρονται υπερβούν το όριο του clawback. «Θεωρούμε απόλυτα λογικό να πληρωνόμαστε για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουμε και μάλιστα όταν οι τιμές καθορίζονται από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

• Για το ζήτημα του clawback οι ιδιωτικές κλινικές αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο και έχουν προσφύγει.

• Η ελληνική πρόταση οδηγεί ουσιαστικά σε μείωση τιμολογίων των διαγνωστικών εξετάσεων κατά περίπου 60% και αυτό όταν τα τιμολόγια παραμένουν ίδια από το 1991! Φανταστείτε πόσο πολύ έχει ανεβεί το κόστος κατά τα τελευταία 24 χρόνια.

• Σε ότι αφορά τέλος τα φάρμακα, οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Αν τελικά υιοθετηθεί το περιεχόμενο των προτάσεων, είτε θα πέσει η ποιότητα των φαρμάκων, είτε θα γίνουμε μάρτυρες ελλείψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v