Θετική η εκτίμηση των Θεσμών στην ελληνική πρόταση

«Περνάει» σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων η ελληνική πρόταση. Για ποσό έως 74 δισ. μιλά το γαλλικό πρακτορείο. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων. Από τη Γερμανία προέρχεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Θετική η εκτίμηση των Θεσμών στην ελληνική πρόταση

Θετική έκπληξη προκάλεσε η ελληνική πρόταση στους θεσμούς, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο MNI, ωστόσο οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι παραμένουν «υψηλά ρίσκα» αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα.

Η πληροφορία ότι υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών μεταδίδεται τόσο από το Reuters όσο και από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το τελευταίο κάνει λόγο για πακέτο που φτάνει τα 74 δισ. ευρώ (58 δισ. από τον ESM και 16 δισ. από το ΔΝΤ)

Από την άλλη πλευρά, όμως, ακόμα και αν η εκτίμηση των τριών θεσμών είναι θετική οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να το απορρίψουν ή να ζητήσουν εναλλακτικά μέτρα σε επίπεδο EWG, υποστήριξε πηγή που μίλησε στο MNI. «Η Αθήνα πρέπει να περιμένει ότι μπορεί να ζητηθούν περισσότερα».

Το κλίμα στο Eurogroup είναι απρόβλεπτο και υπάρχει το σοβαρό θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης και το ερώτημα αν τα κοινοβούλια θα δώσουν την έγκριση ακόμα και να πουν «ναι» οι ΥΠΟΙΚ.

Η άλλη πηγή αναφέρει ότι κλειδί είναι ο Σόιμπλε και η στάση που θα κρατήσει.

Αμφότεροι δεν τοποθετήθηκαν για το πόσα χρήματα θα χρειαστεί η Ελλάδα. Η ΕΕ δεν είναι αναγκαίο να συμφωνήσει με την εκτίμηση της Αθήνας, σημείωσαν ενώ για το χρέος υποστήριξαν ότι δεν είναι ακόμα ώριμο και σε αυτή τη φάση τίθεται στο πλαίσιο της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012. Προέχει να αποδειχτεί ότι υπάρχει έδαφος για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Η τηλεδιάσκεψη

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο στόχος ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση των θεσμών πάνω στις ελληνικές προτάσεις, η οποία αυτήν την ώρα συγγράφεται και θα αποσταλεί στο Eurogroup.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να λάβουν μια «μεγάλη απόφαση» στο Eurogroup του Σαββάτου.

Η δήλωση έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη. «Περιμένω από τους θεσμούς να αξιολογήσουν το έγγραφο. Είναι ένα μεγάλο κείμενο και πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά για να διαπιστωθεί εάν είναι αρκετά σαφές», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Δεκάδες αξιωματούχοι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν την πρόταση που εστάλη την Πέμπτη το βράδι, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε πει ότι «η διευρυμένη στήριξη στην Ελλάδα προσθέτει αξιοπιστία αλλά ακόμη και έτσι, πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά αν η πρόταση είναι καλή και αν βγαίνουν τα νούμερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v