«Φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη. Από δώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο, δεν μπορώ να το κρύψω από τον λαό". Μ' αυτή τη φράση ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας την δραματικότητα της χρονικής στιγμής στην οποία καλείται η Βουλή να εγκρίνει την ελληνική πρόταση, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση – και προσωπικά τον ίδιον – να διαπραγματευτεί επ΄αυτής σήμερα με τους "θεσμούς".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες έδωσε τη μάχη της διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές ("έξι μήνες έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών"), ενώ δεν απέφυγε και την αυτοκριτική αναφορά: "Κάναμε λάθη; Ναι κάναμε λάθη, ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Φρονώ όμως ότι δεν υπάρχει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που να είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται ως ίση προς ίσους, αποκαθιστώντας την πολιτική ισοτιμία με τα άλλα κράτη της ευρωζωνης", τόνισε.
Μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι ανέλαβε ρίσκο, δεν λογάριασε προσωπικό πολιτικό κόστος, "δεν προσπάθησα να εξασφαλίσω εύκολη παραμονή μου στην εξουσία".
Αναφέρθηκε δε, εμμέσως στην απόφαση για δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι μιλάει την γλώσσα της αλήθειας "με μοναδική δύναμη σε αυτήν την αναμέτρηση την απλόχερη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού".
Απευθυνόμενος (και) στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έδωσε στην αποψινή ψήφο χαρακτήρα "συνείδησης με βαρύνουσα ηθική σημασία».
«Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» είπε και κατέληξε προβάλλοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε σ΄αυτή ως ισότιμος εταίρος».
Σε παρέμβασή του μετά το πέρας της διαδικασίας, τόνισε ότι για «τους βουλευτές της κυβέρνησης, είναι η ελάχιστη εμπιστοσύνη που μπορούν να δώσουν στον υπουργό οικονομικών, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, είναι ψήφος συνείδησης και εθνικής ευθύνης».
Η ομιλία του πρωθυπουργού
Είναι κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς την ελληνική πρόταση.
Από την πρώτη στιγμή, τόνισε, κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου για να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας.
Εξι μήνες έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, συχνά σε συνθήκες απειλών. Σε αυτές τις συνθήκες ανέλαβα ρίσκα και δεν το έβαλα κάτω, ούτε λογάριασα το πολιτικό κόστος, ούτε συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών για να εξασφαλίσω την παραμονή μου στην εξουσία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Προσπάθησα να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας με μοναδική δύναμη την απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού.
Μπαίνουμε σε διακεκαυμένη ζώνη
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΠροχωρήσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε αλλά τώρα φτάσαμε σε διακεκαυμένη ζώνη. Μπαίνουμε σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το κρύψω από το λαό, τόνισε.
Αποφασίσαμε την ισοτιμία να μην τη θυσιάσουμε για χάρη κάποιων συντηρητικών κύκλων. Κύκλων που επιδιώκουν και επιδίωκαν πάνω από όλα την απομάκρυνση μιας μη αρεστής κυβέρνησης και ενός ενοχλητικού λαού, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δώσαμε τη μάχη, στο ερώτημα αν κάναμε λάθη η μόνη ειλικρινής απάντηση είναι ότι ναι, κάναμε λάθη. Και πρώτος εγώ, σημείωσε ο κ. Τσίρπας. Ποτέ δεν υπήρξε, όμως, στην ιστορία, περίπτωση χώρας που διαπραγματεύτηκε τόσο σκληρά στο χείλος της χρεοκοπίας.
Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση, υπογράμισε, προσθέτοντας ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Το τελεσίγραφο και το δημοψήφισμα
Υπογράμμισε ότι λάβαμε ένα τελεσίγραφο που δεν έδινε προοπτική. Πέντε μήνες με οριακή χρηματοδότηση. Το φέραμε στην κρίση του λαού. Δεν θέλαμε να γίνει με κλειστές τράπεζες, γι' αυτό ζητήσαμε παράταση. Αυτό δεν έγινε, αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή.
Παρά τις κλειστές τράπεζες ο λαός πήρε μια ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς. Απέρριψε το τελεσίγραφο αλλά δεν έδωσε εντολή ρήξης. Ζήτησε διαπραγμάτευση για καλύτερη συμφωνία, τόνισε.
Εγώ δεν ζήτησα το «όχι» ως εντολή εξόδου αλλά ως εντολή για καλύτερη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε. «Δεσμεύτηκα να φέρω καλύτερη συμφωνία, ακόμα και σε 48 ώρες. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε και το συμβούλιο των αρχηγών».
Εχουμε υποσχέσεις για το χρέος
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν απολογισμό. Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών βάλαμε τρεις προϋποθέσεις: επαρκή χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο, ρύθμιση χρέους και με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Εχουμε υποσχέσεις για τις τρεις προϋποθέσεις, σημείωσε.
Πρώτη φορά έχουμε ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. Πρώτη φορά το δέχονται, όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά ακόμα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρέπει να ομολογήσουμε, σημείωσε, ότι το πρόγραμμα που μας ζητείται είναι δύσκολο. Καλύτερο στα σημεία από αυτά που μας ζητήθηκαν στο τελεσίγραφο, αλλά δύσκολο.
Εχουμε μια πιθανότητα (όχι βεβαιότητα) συμφωνίας που μπορεί να δώσει τέλος στη συζήτηση για Grexit. Θα είναι σήμα στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.
Η συμφωνία:
* Θα οδηγήσει σε αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος, το ΔΝΤ θα δίνει τεχνική υποστήριξη.
* Η νέα σύμβαση θα είναι τριετής, παρέχοντας χώρο και χρόνο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η Ελλάδα νωρίτερα θα δώσει μάχη για να την εμπιστευτούν οι αγορές.
* Τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ως το 2018 θα είναι χαμηλά και έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον «μηχανισμό αναπαραγωγής λιτότητας» μειώνοντας την ανάγκη για πολύ βαρύτερα δημοσιονομικά μέτρα.
* Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν Ιούλιο-Αύγουστο και μάλιστα με χαμηλότερα δάνεια. Αυτή η μετατροπή χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση χρέους και θα επιτρέψει έστω και μερική συμμετοχή της χώρας στο QE της ΕΚΤ.
* Δεν θα υπάρχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των capital controls.
Φτάνουμε στο τέλος μιας σκληρής μάχης
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι εφικτό να πετύχουμε ουσιαστική δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους και τουλάχιστον χρονική δέσμευση για την συζήτηση αυτή.
Δεν έχω στόχο να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα αλλά μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας οφείλω να εκθέσω τις επιλογές που έχουμε. Φτάνουμε στο τέλος μιας σκληρής μάχης που σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.
Διαπραγματευτήκαμε για τη χώρα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτό, σήμερα με βάση τους συσχετισμούς μπορεί να μην δείχνει εφικτό. Αργά ή γρήγορα όμως ο σπόρος που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.