Ετοιμη να ασκήσει βέτο σε τρίτο πρόγραμμα η Φινλανδία

Σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει και το «εχθρικό» κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σήμερα για το ελληνικό ζήτημα. Εντολή να μην εγκρίνει νέο δάνειο πήρε ο ΥΠΟΙΚ.

Ετοιμη να ασκήσει βέτο σε τρίτο πρόγραμμα η Φινλανδία

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ φέρεται να ζητά στο Eurogroup η Φινλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, είναι έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως μετέδωσε τη κρατική τηλεόραση ο υπουργός οικονομικών της χώρας Alexander Stubb πήρε εντολή από την κοινοβουλευτική επιτροπή να αρνηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Η χώρα φέρεται να έχει την ποιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και μπορεί να βρεθεί μόνη έχοντας αυτή τη «γραμμή». Δεδομένου όμως ότι στο Eurogroup απαιτείται ομοφωνία, μεταδίδουν τα μέσα της χώρας, το θέμα αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φινλανδικός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών (True Finns), βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σήμερα για το ελληνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα είχε ζητήσει εγγυήσεις προκειμένου να συμμετέχει σε προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει διάταξη στο καταστατικό του ESM η οποία προβλέπει έγκριση ενός δανείου με αυξημένη πλειοψηφία 85% σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα του ευρώ που μπορεί να καλύψει αυτό το ενδεχόμενο. Με βάση τα ποσοστά στο ταμείο μόνο Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία μπορούν πρακτικά να ασκήσουν βέτο. Οι άλλες χώρες πρέπει να συνασπιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v