Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες σε Δ. Ελλάδα και Κρήτη

Τις προσφορές που κατατέθηκαν στο Διεθνή Διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης ανακοίνωσε το ΥΠΑΠΕΝ.

Τρεις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες σε Δ. Ελλάδα και Κρήτη

Έληξε σήμερα, 14 Ιουλίου 2015, στις 3 μετά το μεσημέρι, η προθεσμία υποβολής προσφορών από πετρελαϊκές εταιρείες για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης, σύμφωνα με την προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13-11-2014.

Κατετέθησαν συνολικά τρεις (3) προσφορές, γεγονός το οποίο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες στην πετρελαϊκή αγορά, μπορεί να εκτιμηθεί ως ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της.

Οι αιτούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι προσφορές καθώς και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών.

Ο αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και του Ελληνικού Δικαίου και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης και αποτελεσματικής έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα θέματα ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι Αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν σε διαπραγμάτευση στη βάση των προσφερόμενων ανταγωνιστικών στοιχείων και θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης παραχώρησης για κάθε περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό.

Βασική μας κατεύθυνση, υπογραμμίζει το ΥΠΑΠΕΝ, αποτελεί η ενίσχυση της αξιοποίησης του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σύνεση, διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και με στόχο τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού οφέλους.

Αναπάντητα ερωτηματικά 

Σωρεία ερωτηματικών προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου, καθώς δεν διευκρινίζει στοιχειώδη, όπως ο αριθμός των εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές, ή ο αριθμός των θαλάσσιων μπλοκς για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Πιο απλά οι τρεις προσφορές στις οποίες κάνει αναφορά η ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, μπορεί να προέρχονται από τρεις εταιρείες για το ίδιο θαλάσσιο μπλοκ, ή από μια εταιρεία για δυο η τρία διαφορετικά μπλοκς.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση προσφοράς από τα ΕΛΠΕ και το πιθανότερο μέσω κοινοπραξίας με άλλη εταιρεία, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία για έρευνες σε βαθιά νερά.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του εξειδικευμένου περιοδικού Global Sources Magazine, έτσι και αλλιώς το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών για τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη θα ήταν μειωμένο, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής πετρελαίου, όσο και της αβεβαιότητας που συνεχίζει να διατηρείται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό που επικαλείται πηγές του υπουργείου, δεν αποκλείεται σε ένα ή δυο χρόνια να ακολουθήσουν και άλλοι γύροι παραχωρήσεων για τις ίδιες περιοχές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v