Πενήντα βουλευτές εναντίον Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα

Στην αυριανή ψηφοφορία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα διαφοροποιηθούν από τη Μέρκελ περισσότεροι βουλευτές από ποτέ άλλοτε. Ο Σόιμπλε θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το Grexit.

Πενήντα βουλευτές εναντίον Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα
Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές «να μην απομακρυνθούν κολυμπώντας πολύ μακριά από την ακτή» προϊδεάζοντάς τους ότι μέσα στο καλοκαίρι θα συγκαλούσε έκτακτη συνεδρίαση για την έγκριση της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Και έτσι έγινε. Οι βουλευτές αναμένονται σήμερα στο Βερολίνο και αύριο η Βουλή θα εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θυμωμένοι βουλευτές

Παρόλα αυτά η συζήτηση θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Καταρχήν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπάρχουν τουλάχιστον 50 βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα ψηφίσουν «όχι». Και είναι περισσότεροι από όσοι είχαν ψηφίσει αρνητικά τον περασμένο Φεβρουάριο για την παράταση του δεύτερου προγράμματος. Δεν πρόκειται μόνο για παλιές καραβάνες του κόμματος όπως ο Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, αλλά και νεώτερους όπως ο 31ος ετών Μαρκ Χάουπτμαν από τη Θουριγγία, ο οποίος κατέθεσε και γραπτώς τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτήν την απόφαση, καλώντας μάλιστα και άλλους συναδέλφους του να τον μιμηθούν.

Πολλοί βουλευτές της CDU δηλώνουν κουρασμένοι και οργισμένοι από την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο θυμός τους διογκώθηκε μετά τη συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για μια συμφωνία που δεν πιστεύει, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν ανήκει στον Σόιμπλε. Ιδιαίτερα στην οικονομική πτέρυγα του κόμματος αυτά τα λόγια δεν ακούστηκαν καθόλου καλά. «Εάν ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, τότε εγείρεται το δικαιολογημένο ερώτημα μήπως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η συνεχιζόμενη πολιτική διάσωσης θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ευρωζώνη από ό,τι η έξοδός της», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γεν. γραμματέας του Οικονομικού Συμβούλιου της CDU.

Το Grexit και η Μέρκελ

Το άλλο σημείο που αναμένεται να γίνει αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων είναι η εμμονή του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να θεωρεί ένα Grexit για πέντε χρόνια την καλύτερη λύση. Η άτεγκτη θέση του σε αυτό το ζήτημα οφείλεται στην ασυμβίβαστη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η συνεχής παραβίαση των υπεσχημένων. Βουλευτές από το κόμμα που γνωρίζουν τον Σόιμπλε καλά αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό τον απογοήτευσε προσωπικά και κατέστρεψε όλο το απόθεμα εμπιστοσύνης. Γι αυτό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να παραμείνει στη σκληρή διαπραγματευτική του γραμμή.

Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι το σχέδιο για προσωρινό Grexit δεν είχε μόνο συμφωνηθεί με την καγκελάριο, αλλά απέδωσε ως δαμόκλειος σπάθη στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, κάνοντας την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει. Στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελεί σχέδιο Β, αλλά υπάρχει καλά φυλαγμένο στο συρτάρι. Κι εάν χρειαστεί θα ξαναβγεί. Εκείνο που αρχίζει πάντως να διαφαίνεται είναι ότι ακόμη κι αν η Μέρκελ γνώριζε, ο υπουργός Οικονομικών ακολούθησε μια άλλη πολιτική, τουλάχιστον σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος της καγκελαρίου. Στην αυριανή συζήτηση στη βουλή και οι δύο θα έχουν πάντως τη δυνατότητα να καταθέσουν τις θέσεις τους.

O Στάινμπρουκ του SPD θα ψηφίσει «όχι» στο ελληνικό πρόγραμμα

«Όχι» θα ψηφίσει αύριο στην συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του 2013 Πέερ Στάινμπρουκ, όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα σήμερα στην Bild.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Στάινμπρουκ απορρίπτει το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δικαιολογήσει την θέση του κατά την σύσκεψη της Κ.Ο. του κόμματος αργότερα απόψε. Περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και τονίζει ότι δεν μπορεί να αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας υπό τους όρους λιτότητας. Θεωρεί δε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως καλύτερη επιλογή.

Ο επικεφαλής πάντως της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα: «Τώρα που ελήφθη η απόφαση ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες να βγουν από την συνεχή κρίση, περιμένω από όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο κ. Όπερμαν και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση».

Σε δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποίησε το SPD πάντως, μόλις δυο βουλευτές ψήφισαν αρνητικά, με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι συναρτούν την ψήφο τους με την διατύπωση του αιτήματος από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης. «Θα το απορρίπταμε, αν η κυβέρνηση έφερνε και πάλι στο τραπέζι το Grexit», δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ στο ραδιόφωνο της Βαυαρίας και επισήμανε ότι η Ευρώπη θα γινόταν έτσι μικρότερη. Η ίδια πάντως υπονόησε ότι οι Πράσινοι θα στηρίξουν το πακέτο βοήθειας: «Δεν είμαι ευχαριστημένη με το πακέτο και θα το είχα κάνει διαφορετικά, αν μπορούσα. Αυτό είναι όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι», δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων και τόνισε ότι το θέμα «επενδύσεις» είναι και σε αυτό το πρόγραμμα πολύ υποβαθμισμένο.

Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας. «Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει ξεκάθαρα με όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke Γκρέγκορ Γκίζι και πρόσθεσε ότι εάν ήταν μέλος της Βουλής των Ελλήνων, θα είχε ψηφίσει «ναι» με βαριά καρδιά προκειμένου να αποτρέψει την πτώση της χώρας. 'Ασκησε δε οξεία κριτική για τους σκληρούς όρους για την Ελλάδα, τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα αυτούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν εκείνος έβαλε στο τραπέζι την προσωρινή έξοδο από το ευρώ. «Είμαι προσωπικά απογοητευμένος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε και σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Γκάμπριελ έκαναν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της σταδιοδρομίας τους, καθώς η συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα και είναι αντικοινωνική, λόγω του μη σεβασμού στο ελληνικό δημοψήφισμα, αντιδημοκρατική και τελικά αντιευρωπαϊκή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v