Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο διεθνείς διακρίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού βρίσκεται πλέον στην ίδια κατηγορία με τις Αρχές Ανταγωνισμού χωρών όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Νορβηγία, και πάνω από άλλες Αρχές χωρών της Ευρώπης όπως η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

Δύο διεθνείς διακρίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τη 2η θέση σε διεθνή διαγωνισμό προώθησης των πολιτικών ανταγωνισμού (competition advocacy) που διοργάνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αρχών Ανταγωνισμού (ICN) κατέλαβε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επίσης βελτίωσε σημαντικά τη θέση της το 2014 στη διεθνή κατάταξη των Αρχών Ανταγωνισμού από το «Global CompetitionReview»

Παρά τις αντίξοες και ασφυκτικές συνθήκες, υπό τις οποίες καλείται να εφαρμόσει τους κανόνες του ανταγωνισμού, αναγνωρίστηκε στην Ελληνική Αρχή από το ICN η καθοριστική συμβολή στην εδραίωση και προώθηση των πολιτικών ανταγωνισμού σε συνθήκες κρίσης, ιδίως όσον αφορά τον εντοπισμό και την άρση ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό, καθώς και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχει πετύχει Ελληνική Αρχή, καθώς στο διαγωνισμό συμμετείχαν Αρχές Ανταγωνισμού από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι θεματικές στις οποίες διαγωνίστηκαν αφορούσαν:

1. Την προώθηση μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.
2. Την προώθηση των πλεονεκτημάτων που δημιουργεί ο ανταγωνισμός σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
3. Την προώθηση της συνεργασίας των δημοσίων φορέων για την εξισορρόπηση των στόχων του ανταγωνισμού με άλλα δημόσια αγαθά και συμφέροντα.

Τη θέση αυτή κατέλαβε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στη 2η θεματική του διαγωνισμού, κυρίως λόγω του εκτεταμένου έργου της, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στον εντοπισμό και την άρση των κανονιστικών περιορισμών σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο, η επεξεργασία τροφίμων, τα δομικά υλικά και ο τουρισμός. Επίσης, πολύ θετικά αξιολογήθηκε και η συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη διαδικασία απελευθέρωσης των επαγγελματικών υπηρεσιών και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, μέσω του γνωμοδοτικού της έργου την τελευταία τριετία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία του επιθεώρηση για την ελληνική οικονομία (Νοέμβριος 2013), ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού στο 75% από περίπου 350 επαγγέλματα βελτιώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με βάση τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ελληνικής Αρχής.

Παράλληλα στην τελευταία αξιολόγηση της έγκυρης έκδοσης «Global Competition Review» για το έτος 2014, με βάση αντικειμενικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια σε σχέση με την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει για ακόμη μια χρονιά την ανοδική της πορεία και κατατάσσεται στην καλύτερη θέση που έχει ποτέ λάβει στη σχετική λίστα των σημαντικότερων Αρχών Ανταγωνισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εν λόγω έκθεση συντάσσεται τα τελευταία 13 χρόνια και φέτος αξιολογήθηκαν οι 36 καλύτερες Αρχές Ανταγωνισμού του κόσμου.

Η κατάταξη τους γίνεται σύμφωνα με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.

Η Ελληνική Αρχή, για τρίτη συνεχή χρονιά σημείωσε σημαντική πρόοδο, και μάλιστα αναβαθμίστηκε σημαντικά φθάνοντας στην 3η κατηγορία της παγκόσμιας κατάταξης (3,5 αστέρια επί συνόλου 5, όταν το 2013 είχε λάβει 3 αστέρια και το 2012 είχε λάβει 2,5 αστέρια).

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού βρίσκεται πλέον στην ίδια κατηγορία με τις Αρχές Ανταγωνισμού χωρών όπως ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Νορβηγία, ενώ κατατάχθηκε σε υψηλότερη θέση από άλλες Αρχές χωρών της Ευρώπης όπως η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία, δηλαδή, χώρες με μεγαλύτερη παράδοση στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το GCR, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέγραψε σημαντική πρόοδο καθώς επανήλθε στο κύριο έργο της, αυτό δηλαδή του ελέγχου εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που είχε στοχεύσει και ενισχύσει τον γνωμοδοτικό της ρόλο σε σχέση με την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Στην ίδια έκθεση, αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή συνέβαλε σημαντικά στη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσω της άρσης ρυθμιστικών εμποδίων και έκδοσης μεγάλου αριθμού γνωμοδοτήσεων, ενώ επέβαλε και σημαντικές οικονομικές κυρώσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ το 2014 σε περιπτώσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και αντι-ανταγωνιστικών συμπράξεων.

Σύνοψη έργου Επιτροπής Ανταγωνισμού 2009-2014

Από το 2009 ως σήμερα έχουν εκδοθεί 132 αποφάσεις – από τις οποίες οι 48 αφορούν συγκεντρώσεις επιχειρήσεων, 25 γνωμοδοτήσεις και 59 Αποφάσεις για παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού και έχουν επιβληθεί περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων.

Συνολικά, η Επιτροπή έχει επιβάλει κυρώσεις που ξεπερνούν τα 420 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

• Σε σχέση με άλλες δημόσιες αρχές, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού επικυρώνονται από τα αρμόδια δικαστήρια και εισπράττονται από το ελληνικό δημόσιο σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 65% του αρχικά επιβληθέντος προστίμου.

• Το ποσοστό αυτό είναι άνω του μέσου κοινοτικού όρου γεγονός που επιβεβαιώνει την επάρκεια της θεμελίωσης των αποφάσεων της Επιτροπής.

• Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί το ανωτέρω διάστημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Tasty foods – 16.177.514,00 ευρώ, Καρφούρ Μαρινόπουλος – 12.512.848,00 ευρώ, ΔΕΣΦΑΑΕ – 4.299.163,99 ευρώ, Πτηνοτροφία – Συνολικά 40.000.000,00 ευρώ, Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλίας – 201.201,28 ευρώ και Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης 454.781,88 ευρώ, Γερμανός 10.000.000, Procter & Gamble 5.312.700,00 ευρώ κλπ.

• Είναι, επίσης, σημαντικό ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν μειωθεί στο 1/4 εκείνων που παρέλαβε η Επιτροπή το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v