Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Σε ύφεση αυτή την ώρα τα μέτωπα σε Καρέα και Λακωνία καθώς κόπασαν οι άνεμοι. Αγωνία για τη νύχτα από τους κατοίκους. 52 πυρκαγιές την Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Εκκενώθηκαν χωριά, κάηκαν σπίτια. Προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα
Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στη Λακωνία ενώ σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στον Καρέα καθώς και άλλες δύο πυρκαγιές στη Χαλκίδα και στη Μαλακάσα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας.

Όπως είπε ο κύριος Τσόγκας, από τις 6 το πρωί σήμερα έως τις 19:00 εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές στην Ελλαδική επικράτεια.

Σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης των κυριότερων από αυτές, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1.Η κύρια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Βύρωνα επικεντρώνεται στην οριοθέτησή της μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Κύριο μέλημα η ασφάλεια των κατοίκων, η προστασία των περιουσιών τους και η καταστολή κάθε ενεργού μετώπου.

Η επιχείρηση συνεχίζεται με αυξημένες τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί ως εξής: 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 30 υδροφόρες των ΟΤΑ.

2. το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, η κατάσβεση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή. Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι από τις περιοχές:

Φαρακλό, Λάχι, Άγιος Νικόλαος.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο 4 οχήματα ΟΤΑ και 1 χωματουργικό μηχάνημα.

3. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή της Μαλακάσας. Δύο παιδικές κατασκηνώσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο, 2 ΟΤΑ και 4 εθελοντικά υδροφόρα οχήματα.

4. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας στην Εύβοια σε δασική έκταση. Για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, 2 ΟΤΑ και 1 χωματουργικό μηχάνημα.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών θα επιχειρούν τα διαθέσιμα εναέρια μέσα μέχρι το τελευταίο φώς της ημέρας. Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών και την ανεύρεση των υπαιτίων τους από τις αρμόδιες ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επισημαίνουμε ότι την ίδια ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές σε Βύρωνα και Μαλακάσα, χρειάστηκε να γίνει επέμβαση σε άλλες συνολικά 66 αστικές πυρκαγιές και σε 40 παροχές βοηθείας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, η χώρα έχει ήδη ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υποβάλλοντας αίτημα για την ενίσχυση των εναερίων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Καρέα

Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Καρέα, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και λίγη ώρα έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι. 

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι, με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να μη φτάσει σε κατοικημένες περιοχές η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από το μεσημέρι μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Αστυνομικά (Πανόραμα) της Ηλιούπολης, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς Αργυρούπολη. 



«Επειδή δεν είχαμε ρεύμα για περαιτέρω ενημέρωση αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι η φωτιά έχει φτάσει στο βουνό και στα σπίτια της περιοχής. 

Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.



Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς. 

Η φορά του αέρα αλλάζει συνεχώς ενώ υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε σημεία που είχε θέσει νωρίτερα υπο έλεγχο η πυροσβεστική.


VIDEO-ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΡΕΑ από realmedialive 



Εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» 

Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.

Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.




VIDEO - ΦΩΤΙΑ 2 από realmedialive 

«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.

 

Κόπασαν οι άνεμοι στην Λακωνία

Κόπασαν οι άνεμοι και το έργο της πυρόσβεσης είναι πλέον πιο αποτελεσματικό στην περιοχή Νεάπολη της Λακωνίας, ωστόσο το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να κινείται ανεξέλεγκτα. Η πυρκαγιά έχει πλευρίσει από τα ανατολικά τη Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμη και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία γιά έναν 58χρονο αλλοδαπό νεκρό, ο οποίος είχε μεταφερθεί, νωρίτερα,στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς, όπωςμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης,ενώ οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο των Μολάων.




Στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Νεάπολης έφθασαν οι φλόγες από τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, δίνουν μάχη για να σβήσουν τη φωτιά.

Δείτε το βίντεο από το MEGA



Διακοπή της ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και στα Κύθηρα

Μεγάλη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, αλλά και στην ίδια τη Νεάπολη, όπου έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί ο 58χρονος Ελληνο-Ελβετός που έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνο-Ελβετός είχε φτάσει στην περιοχή μόλις πριν από δυο ημέρες για διακοπές.

Στα περίχωρα της Νεάπολης, στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης, αλλά και στα Κύθηρα, εδώ και πολλές ώρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, διότι έχουν καεί οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Επίσης, με δυσκολία λειτουργεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι νωρίτερα η ένταση της φωτιάς μέσα στη Νεάπολη ήταν τόσο μεγάλη ώστε περικύκλωσε τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης, περιμετρικά το Κέντρο Υγείας, όπως και ένα καινούργιο νηπιαγωγείο της περιοχής, ενώ μέχρι και τώρα καίγονται κοντέϊνερς του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν πίσω από το Κέντρο Υγείας.

Στο λιμάνι της Νεάπολης βρίσκονται ασθενοφόρα με γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, από το Νοσοκομείο Μολάων, το Νοσκομείο Σπάρτης και το Κέντρο Υγείας Γυθείου. Στην περιοχή βρίσκεται και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γιάννης Καρατζάς.


Νωρίτερα ένα αεροσκάφος καναντέρ έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό. Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και δύο ασθενοφόρα με γιατρό από το κέντρο υγείας Νεάπολης μεταβαίνουν στο σημείο για να τους παραλάβουν.


VIDEO - ΚΑΝΑΝΤΕΡ από realmedialive 


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, στο μεταξύ, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.





Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό.


 
Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.



Στην περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, αλλά το έργο τους γίνεται δύσκολο γιατί οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί. 



Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συνδράμουν πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα καθώς και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού.



Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.



Επικοινωνία Πανούση-Παφίλη για την πυρκαγιά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ΚΚΕ, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης - εναέριων και επίγειων - προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στη Λακωνία, και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Ο υπουργός τού δήλωσε ότι γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει δώσει ήδη τις κατάλληλες εντολές, με αποστολή επτά αεροπλάνων και την ενίσχυση των επίγειων μέσων με στρατό.

Στη Λακωνία με εντολή πρωθυπυοργού ο αρμόδιος υπουργός

Στη Λακωνία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, με εντολή του Πρωθυπουργού, μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v