Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πώς απαντούν στα capital controls

Οι εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου καλούνται μέσα στην τρέχουσα συγκυρία να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους στην αγορά. Η τήρηση των υπεσχημένων και οι προσπάθειες για απορρόφηση των αυξημένων φορολογιών.

Ασφαλιστικές: Πώς απαντούν στα capital controls

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί αναμφίβολα να πλήττει έντονα και τις ασφαλιστικές της χώρας (δραματική μείωση παραγωγής), ωστόσο φαίνεται να αποτελεί μια καλή ευκαιρία προκειμένου ο κλάδος να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην ελληνική αγορά και να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις είχαν προκύψει από «λουκέτα» του παρελθόντος (περίπτωση Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value το 2009).

Η αλήθεια είναι πως το πρώτο θετικό βήμα για την αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου έγινε το 2012 όταν οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους, παρά το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων που υπέστησαν.

Σήμερα, οι ασφαλιστικές καλούνται να αντεπεξέλθουν με επιτυχία και στο δεύτερο σκληρό τεστ που τους θέτουν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και μέχρι σήμερα τουλάχιστον:

• Συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τις αποζημιώσεις των πελατών τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking).
• Τα κλασικού τύπου προγράμματα δεν φαίνεται να κινδυνεύουν, ακόμη και σε ενδεχόμενη περίπτωση κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.
• Δεν έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις για όσα συμβόλαια πελατών τους έληγαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων των κεφαλαιακών ελέγχων.
• Και κυρίως, αρκετές εταιρείες δείχνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν είτε πλήρως, είτε μερικώς, την αυξημένη έμμεση φορολογία που προέκυψε με βάση τον τελευταίο νόμο, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πελατών τους.

Με βάση τον τελευταίο νόμο, αυξημένη έμμεση φορολογία έχει επιβληθεί στις περισσότερες κατηγορίες ασφαλίστρων (επιβάρυνση ΦΚΕ κατά 5%), όπως στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου και στα συμβόλαια υγείας.

Βέβαια, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το φθηνότερο ασφάλιστρο δεν είναι πάντοτε και το καλύτερο και όποια έκπτωση τιμολογίων έχει νόημα μόνο όταν συνδυάζεται από την οικονομική ευρωστία της ασφαλιστικής και από το απαιτούμενο επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών.

Γεγονός είναι πάντως ότι είδαμε τις πρώτες ανακοινώσεις συγκεκριμένων ασφαλιστικών εταιρειών (Ergo, Interlife), οι οποίες δηλώνουν πρόθυμες να απορροφήσουν πλήρως το κόστος του αυξημένου φόρου κύκλου εργασιών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ανακοινώθηκε επίσης και η έκκληση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) προς τις ασφαλιστικές να μειώσουν ισόποσα το ασφαλιστικό τους δικαίωμα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πελάτες σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία όπως η τρέχουσα.

Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς επιθυμούν να στηριχτούν οι πελάτες τους, οι οποίοι κατά κανόνα ανήκουν στα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα και στην περίοδο της κρίσης έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ασφαλιστική κάλυψη όσο ποτέ.

Αξιοσημείωτο επίσης στοιχείο της αναβαθμισμένης εικόνας του ασφαλιστικού κλάδου, είναι πως:

α) Πριν από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σημαντικά ποσά καταθέσεων τοποθετήθηκαν σε ασφαλιστικά προϊόντα που επενδύουν σε τίτλους εξωτερικού, προκειμένου να υπάρξει προστασία έναντι ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

β) Κατά τη διάρκεια των κεφαλαιακών ελέγχων υπήρξαν τοποθετήσεις σε κλασικού τύπου ασφαλιστικά-επενδυτικά συμβόλαια, όχι μόνο για να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, αλλά και με στόχο να κλειδωθεί μια μακροπρόθεσμη ελάχιστη ετήσια απόδοση που κυμαίνεται ενίοτε και πάνω από 2%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένας λόγος που αιτιολογεί αυτή τη στροφή προς τη συγκεκριμένη κατηγορία συμβολαίων είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες ολοένα και περισσότερο είτε μειώνουν τις ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις, είτε ακόμη και καταργούν τέτοια προϊόντα (λόγω των αρνητικών επιτοκίων που επικρατούν στη Βόρεια Ευρώπη).

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως οι ασφαλιστικές μένουν ανέγγιχτες από την κρίση, ή ότι δεν είναι πιθανόν να βρεθούν κάποιες με ζητήματα φερεγγυότητας αν η γενικότερη κατάσταση αβεβαιότητας κρατήσει για πολύ ακόμη, ή και επιδεινωθεί. Ωστόσο, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν πως όσες εταιρείες είχαν φροντίσει εδώ και χρόνια να κάνουν νοικοκυρεμένη δουλειά θα ξεπεράσουν με επιτυχία και αυτή τη συγκυρία, αποδεικνύοντας στο κοινό για μια ακόμη φορά την αξιοπιστία τους και τη χρησιμότητα του ασφαλιστικού θεσμού.

Και συμπληρώνουν πως καλό είναι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντέξουν είτε με ίδιες δυνάμεις, είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v