Σχέδιο επαναλειτουργίας ΕΝΚΛΩ-Shelman από τον Γ. Τόλιο

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μοντέλο για την επαναλειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της χώρας, όμως χθες υπέβαλε την παραίτησή του. Η ΕΝΚΛΩ και η Shelman στο «μενού» των συζητήσεων.

Σχέδιο επαναλειτουργίας ΕΝΚΛΩ-Shelman από τον Γ. Τόλιο
Μοντέλο για την επαναλειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που έβαλαν τα τελευταία χρόνια «λουκέτο» (με αρχή την περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας) μέσα από τη διαγραφή χρεών και τη μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων ανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος, λίγες ημέρες μόλις πριν από τη χθεσινή υποβολή παραίτησης από τα καθήκοντά του!

Υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο μένουν αναπάντητα αρκετά ερωτήματα για το περιεχόμενο του μοντέλου, αλλά επιπλέον ζητούμενο είναι το κατά πόσον η συγκεκριμένη πολιτική θα υιοθετηθεί και από τον διάδοχο του κ. Τόλιου.

Είναι προφανές ότι η πολιτική του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας θα προκαλούσε έντονες συζητήσεις με σειρά επιχειρημάτων, τόσο υπέρ, όσο και εναντίον της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στις 12 Μαΐου 2015 το Euro2day.gr είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο «Βιομηχανία: Προτάσεις για να ξαναζωντανέψουν τα κουφάρια» με υπότιτλο για τρόπους που θα μπορούσαν να αναβιώσουν μονάδες όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, η Shelman, ο Κατσέλης, ή ο Πετζετάκις.

Στο συγκεκριμένο λοιπόν δημοσίευμα γινόταν λόγος για την ανάγκη διαγραφής ή και κεφαλαιοποίησης ενός μεγάλου μέρους των χρεών από τράπεζες, εργαζόμενους και ενδεχομένως λοιπούς προμηθευτές, για στοιχειώδη λειτουργία της επιχείρησης χωρίς προβλήματα και στη συνέχεια προσπάθεια πώλησής της σε ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες ή ξένους.

Η συνέχεια ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας εξήγγειλε στην Κομοτηνή προτάσεις για την επαναλειτουργία γνωστών βιομηχανιών της χώρας, οι οποίες είχαν σαφείς ομοιότητες με αυτές του δημοσιεύματος του Euro2day.gr, με μία σημαντική διαφορά: Πουθενά δεν περιγραφόταν πως υπάρχει σχέδιο για επαναπώληση των εταιρειών αυτών σε ιδιώτες επενδυτές.

Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Ιουλίου, η ημερήσια εφημερίδα της Κομοτηνής «Ο χρόνος» παρουσίασε ρεπορτάζ για την πρόθεση επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ή καλύτερα τμήματος αυτής) με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας να αναπτύσσει σχέδιο όπου:

α) Ένα μέρος των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και τους εργαζόμενους θα διαγραφεί.

β) Τμήμα των υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους θα κεφαλαιοποιηθεί.

γ) Χρηματοδότηση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ φαίνεται πως θα δοθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, o κ. Τόλιος ανέφερε πως στην Κομοτηνή θα δημιουργηθεί μια νέα διοικητική ομάδα και θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία μελλοντικά, πλην όμως θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά οι εργαζόμενοι θα παίζουν ρόλο στη διεύθυνση.

Σύμφωνα επίσης με το ίδιο δημοσίευμα, το σχήμα αυτό δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ακόμη και το φθινόπωρο, όσον αφορά τα κλωστήρια σε Ροδόπη και Νάουσα (Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία), ωστόσο άγνωστο είναι πότε θα τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο διάσωσης της Shelman, για το οποίο μίλησε επίσης ο κ. Τόλιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v