Ερευνες πετρελαίου: Για 31/10 μετατίθεται η αξιολόγηση των προσφορών

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δεν ξέφυγαν από τους αργόσυρτους ρυθμούς της ελληνικής διοίκησης. Μια από τις τελευταίες αποφάσεις Λαφαζάνη μεταθέτει εκ νέου την αξιολόγηση των προσφορών από ΕΛΠΕ και Energean. Γιατί έφυγαν οι άλλοι επενδυτές.

Ερευνες πετρελαίου: Για 31/10 μετατίθεται η αξιολόγηση των προσφορών

Με το γνωστό ρυθμό του αραμπά εξελίσσεται και πάλι η διαδικασία παραχώρησης των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Πελοποννήσου για την πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων.

Συμπληρώθηκαν ήδη πέντε μήνες από την ημερομηνία που κατέθεσαν προσφορές οι ελληνικές εταιρείες ΕΛ.ΠΕ. και Energean. Και ενώ κανονικά αναμενόταν τις επόμενες μέρες η ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από την επιτροπή που συστάθηκε στις 27 Μαρτίου, ώστε να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, μια από τις τελευταίες αποφάσεις που υπέγραψε ως αρμόδιος υπουργός ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ήταν η παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως την 31η Οκτωβρίου.

Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εάν δεν υπάρξουν άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, η ανακήρυξη των πλειοδοτών δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς η δυσκολότερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι αυτή των διαπραγματεύσεων για τη βελτίωση των προσφορών. Εφόσον μάλιστα ακολουθηθεί η επίσης χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από τη Βουλή, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το πρώτο εξάμηνο θα περάσει άπρακτο για τη θέση σε ισχύ των συμβάσεων.

Σχετικά με τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, το ενδιαφέρον για έρευνα προκλήθηκε από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕNEL. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από το τότε ΥΠΕΚΑ και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της "σύμβασης μίσθωσης" ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο και στις 31 Ιουλίου την απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, όπως προβλέπει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές.

Από αυτές όμως έλειπε η προσφορά της ιταλικής ΕNEL η οποία και προκάλεσε το διεθνή διαγωνισμό. Βασική αιτία της υπαναχώρησης της ενεργειακής θεωρήθηκε η αβεβαιότητα που προκάλεσαν τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, λίγες μέρες προ των εκλογών του Ιανουαρίου, για πλήρη διαφωνία ως προς τον τύπο της σύμβασης με τον οποίο θα παραχωρούνται για έρευνες οι περιοχές και ανατροπή του ισχύοντος πλαισίου.

Εν τέλει ως προς το θέμα αυτό δεν υπήρξαν αλλαγές, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει. Έτσι την παρτίδα έσωσαν οι ελληνικές εταιρείες ΕΛ.ΠΕ. και Energean καταθέτοντας η πρώτη προσφορές για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η δεύτερη για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες έχουν ανακηρυχθεί πλειοδότες και έχουν αναλάβει την πραγματοποίηση ερευνών σε προηγούμενο γύρο παραχωρήσεων. Συγκεκριμένα τα ΕΛΠΕ που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και η Energean - παράγουν ήδη πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Πρίνου, στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Επιπλέον τα ΕΛ.ΠΕ. σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι η μοναδική εταιρεία που μόνη της είτε ως μέλος κοινοπραξίας, κατέθεσε προσφορές γα τον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στις 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v