Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Νέα ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μέσω του ELA προσέφερε η κεντρική τράπεζα. Συνάντηση Τσίπρα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με στόχο την «επιστροφή στην κανονικότητα» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Νέα αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ

Σε νέα αύξηση του ELA προχώρησε, σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό που έδωσε η Φρανκφούρτη είναι αντίστοιχο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Το όριο του ELA μετά και τη νέα αύξηση ανέρχεται σε περίπου 91 δισ. ευρώ. «Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η ΕΚΤ συνέχιζε να αυξάνει κατά 900 εκατ. το όριο κάθε εβδομάδα», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι έπεισε την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της να αυξήσουν το όριο του ELA επίσης κατά 900 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουνίου, μετά την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.

Εν τω μεταξύ το πρωϊ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτήν την ώρα, προέχει να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό έως ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι, όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε, δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε αυτή τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδυνάμων συμπολιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τα επόμενα βήματα προκειμένου το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να μπεί σε καθεστώς κανονικότητας και ομαλότητας».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών. Συμπλήρωσε δε ότι οι τράπεζες αναμένουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο από το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v