Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμοί: Διπλή διαπραγμάτευση και πίεση για νέα προαπαιτούμενα

Πρόσθετα προαπαιτούμενα ζητούν ορισμένοι πιστωτές, αντιστέκεται η Αθήνα. Σε δύο σκέλη η διαπραγμάτευση που αρχίζει το Σαββατοκύριακο. Παραμένει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, «παίζουν» οι ενδιάμεσοι. Στόχος τελική συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου.

Θεσμοί: Διπλή διαπραγμάτευση και πίεση για νέα προαπαιτούμενα
Με μοναδικό σταθερό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τους ενδιάμεσους στόχους για 1%, 2% και 3% του ΑΕΠ από φέτος μέχρι και το 2017 να ακυρώνονται σε συμφωνία με τους θεσμούς λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, ξεκινούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο τόπος των συναντήσεων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, σαφές είναι όμως το χρονοδιάγραμμα το οποίο και οι δύο πλευρές φαίνεται να υποστηρίζουν ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν τελειώσει το αργότερο στις 11-12 Αυγούστου, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 18-19 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες από τα κοινοβούλια και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων στις 20 Αυγούστου οπότε και λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ.

Παρότι ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη και ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα εάν ο χρόνος δεν επαρκέσει, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πλήρως στο αυστηρό αρχικό χρονοδιάγραμμα ώστε να λήξει η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σταθεροποίησή της.

Η διαπραγμάτευση η οποία ξεκινά, θα γίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη σύνταξη του Memorandum of Understanding, του νέου μνημονίου δηλαδή, όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 με λεπτομέρειες, σαφή χρονοδιαγράμματα και τα prior actions για τις επόμενες εκταμιεύσεις.

Παράλληλα, θα τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για το ύψος και το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, σημαντικό σκέλος της οποίας αφορά το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τις ελληνικές τράπεζες και αν τελικά το δάνειο θα χρεωθούν οι τράπεζες ή το Δημόσιο.

Στο θέμα των προαπαιτούμενων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως άλλο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει, αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά ορισμένων κέντρων των πιστωτών προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v