«Κατάπαυση πυρός» και ανασύνταξη επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι «εξ αριστερών» διαφωνούντες βιάζονται για Διαρκές Συνέδριο αλλά η ηγεσία τηρεί στάση αναμονής. Τη διαπραγμάτευση και το τρίπτυχο διαφθορά-διαπλοκή-φοροδιαφυγή προτάσσει το Μαξίμου. Γιατί δεν θέλει θερινά τμήματα στη Βουλή. Το παρασκήνιο της συνάντησης Αλέξη - Ζωής.

«Κατάπαυση πυρός» και ανασύνταξη επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη μέρα του πρώτου(;) κύκλου επώδυνων μνημονιακών ψηφοφοριών στη Βουλή βρίσκει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ διαλυμένο ψυχολογικά και σωματικά, αλλά όχι οργανωτικά. Στελέχη, βουλευτές και ηγεσία μπήκαν σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων προκειμένου, στις επόμενες εβδομάδες, να απαντήσουν στο ερώτημα εάν θα συνεχίσουν να συμπορεύονται.

Μετά την ψηφοφορία παρατηρείται το εξής παράδοξο: η ηγετική, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πλειοψηφία μιλά ανοικτά για ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τα 31 "όχι" και τα πέντε "παρών" τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Αυτήν ακριβώς τη δήλωση έκαναν αποχωρώντας από το Κοινοβούλιο ο υπουργός Επικρατείας (και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού) Νίκος Παππάς και η νέα (δυναμική και με κοφτερό λόγο) κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Και οι δύο παρέπεμψαν τις αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι στα συλλογικά όργανα αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε διάσπαση, διαγραφές κ.λπ.

Ποιο ρήγμα; Ολα... καλά

Αντιθέτως, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης που ηγήθηκε του «όχι» στις ψηφοφορίες, έκανε μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι: "Ολα καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητές του. Οι διαφορές είναι δύναμη δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας", δήλωσε σχεδόν ταυτόχρονα με τους Παππά-Γεροβασίλη.

Παραβλέποντας μία λεπτομέρεια: ότι, πλέον, οι διαφορές δεν αφορούν σε εσωκομματικά ζητήματα αλλά σε μείζονος σημασίας κινήσεις της κυβέρνησης, την οποία κατέστησαν μειοψηφική οι εξαριστερών διαφωνούντες βουλευτές της.

Διαρκές Συνέδριο για να μπλοκάρουν τη συμφωνία

Ποια θα είναι η συνέχεια εντός των τειχών; Η Πλατφόρμα θα πιέσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ηδη έχει κερδίσει την πρώτη μάχη εντυπώσεων καταθέτοντας εγγράφως το αίτημα με 109 υπογραφές έναντι των 201 μελών του οργάνου.

Κατά τις πληροφορίες, πιέζουν για τη σύγκληση ώστε να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή τη διοργάνωση Διαρκούς Συνεδρίου «πριν υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές», καθώς ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκινά σήμερα.
Εάν, λένε, τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής και πάμε σε συμφωνία στις 20 Αυγούστου, τότε το Διαρκές Συνέδριο πρέπει να γίνει «λίγο πριν ή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο».

Θέλουν Διαρκές δε επειδή δεν απαιτείται εκλογή συνέδρων (σ.σ. μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου, κανονικού, συνεδρίου) που είναι και χρονοβόρα και, εν προκειμένω, θα μετατραπεί σε μάχη συσχετισμών.

«Ωρα για δουλειά, το ξεκαθάρισμα μετά»

Τα περί τον κ. Τσίπρα ηγετικά στελέχη δεν έχουν απαντήσει επισήμως σε όλα αυτά, αλλά επιχειρούν μία τελείως διαφορετική αξιολόγηση στις προτεραιότητες του αμέσως επόμενου διαστήματος:

* Να πάει καλά η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία (δεν θεωρείται καθόλου… δεδομένο μετά τη νέα εμπλοκή από την πλευρά του ΔΝΤ).

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

* Να τρέξουν οι μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν αφορούν τις νεομνημονιακές υποχρεώσεις, με έμφαση στο τρίπτυχο διαπλοκή-διαφθορά-φοροδιαφυγή.

Οπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αφενός οι παραπάνω προτεραιότητες και αφετέρου η ανάγκη να κατακάτσει η σκόνη που σηκώθηκε (και) στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από τις δραματικές εξελίξεις του τελευταίου 40μέρου δεν επιτρέπουν βιαστικές οργανωτικές κινήσεις - και αποφάσεις.

Χωρίς θερινά τμήματα;

Είναι ενδεικτική η σκέψη που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο να συνεχισθούν οι εργασίες της Ολομέλειας και να μη συσταθούν φέτος θερινά τμήματα. «Τόσο η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, όσο και κάποιες εμβληματικές κινήσεις απαιτούν να είναι alert το σύνολο των βουλευτών», λέει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί φέρεται να μεταφέρθηκαν στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μαξίμου, μετά από αίτημα της ιδίας.

Ο Αλέξης στηρίζει τη Ζωή

Παρά τις «φήμες» περί εμπόλεμου κλίματος, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «συζήτηση μεταξύ συντρόφων», παρότι ο πρωθυπουργός επισήμανε τη «θεσμική δυσαρμονία» που προκάλεσε το «όχι» της Προέδρου της Βουλής στις ψηφοφορίες για τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φέρεται να απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υποβάλει η κυβέρνηση πρόταση μομφής στην Πρόεδρο ή να στηρίξει μία ανάλογη πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Στελέχη του Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι το αντεπιχείρημα της κ. Κωνσταντοπούλου πως η καταψήφιση των μέτρων βοηθάει τον πρωθυπουργό στον αγώνα του με τους δανειστές και δεν τον αποδυναμώνει, «θα μπορούσε να έχει βάση ως μεμονωμένο περιστατικό και όχι ως επαναλαμβανόμενο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v