El Erian: Η Κίνα δεν είναι πλέον η «λοκομοτίβα» της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία έπαψε να είναι η παγκόσμια ατμομηχανή ανάπτυξης. Και άλλες χώρες των BRICS, πλην Ινδίας, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

El Erian: Η Κίνα δεν είναι πλέον η «λοκομοτίβα» της παγκόσμιας ανάπτυξης

O Mohamed El-Erian είπε στο CNBC την Πέμπτη ότι πιστεύει πως η Κίνα μπορεί να καταφέρει μια «ομαλή προσγείωση» στην πρόσφατη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς της, αλλά η οικονομική επιβράδυνση της χώρας εγείρει σημαντικά ζητήματα.

«Η Κίνα δεν είναι πλέον η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης και αυτό θα έχει συνέπειες για τις εταιρίες. Θα έχει επίσης συνέπειες και για τις αγορές εμπορευμάτων», σημείωσε.

Οι οικονομικές δυσχέρειες δεν περιορίζονται στην Κίνα, είπε ο Ελ Εριάν. Από τις χώρες των BRICS, μόνο η Ινδία πηγαίνει καλά. Ταυτόχρονα βλέπει προβλήματα στη Ρωσία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

«Εάν κοιτάξει κανείς τριγύρω στον κόσμο, δεν υπάρχει πλέον μια πηγή αναπτυξιακής δυναμικής», πρόσθεσε.

Η αγορά αρχίζει επίσης να προεξοφλεί τη μεγάλη πιθανότητα της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια αυτή τη χρονιά, ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στα εμπορεύματα, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα προσελκύσουν επενδυτές στην αγορά των ΗΠΑ, οδηγώντας σε άνοδο του δολαρίου. Και ένα ισχυρότερο δολάριο θα κάνει τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια ακριβότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v