Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ δανειστών και... Λαφαζάνη ο Τσίπρας

(UPD) Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, αγώνας δρόμου από Μαξίμου για "συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου". Δυο... ειδών προαπαιτούμενα φοβάται η κυβέρνηση. Ποιοι είναι στο τιμόνι της διαπραγμάτευσης. Γιατί δεν κλείνει η Βουλή. Ο Λαφαζάνης ετοιμάζει... νταούλια για απόψε, καυτή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Μεταξύ δανειστών και... Λαφαζάνη ο Τσίπρας

Ανάμεσα... σε δυο στενά θα βρεθεί από σήμερα και για άγνωστο αριθμό εβδομάδων ο Αλέξης Τσίπρας: σε αυτό της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων των τριών εβδομάδων και σε αυτό του... Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ως προς το ένα, τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι φήμες ότι κύκλοι των δανειστών (γερμανόφωνοι) θα ενθαρρύνουν τις καθυστερήσεις στην έναρξη της διαπραγμάτευσης ώστε η περιβόητη νέα δανειακή σύμβαση να μην προλάβει να υπογραφεί στις 18 Αυγούστου, όπως αποφάσισε... η 17ωρη Σύνοδος Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Σ΄αυτή την περίπτωση, το νέο δάνειο-γέφυρα θα τεθεί εκ των πραγμάτων, λόγω του ευρωομολόγου που πρέπει να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου, οπότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά από άλλο ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, το οποίο, απλά, δεν θα μπορέσει να σηκώσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μάλιστα, διαφαίνεται προσπάθεια των ιδίων "κύκλων" των δανειστών να υπάρξει νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, έτσι κι αλλιώς, δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση που δεν χρειαστεί δάνειο - γέφυρα, "για να δείξει η κυβέρνηση την καλή της πρόθεση στην αρχή κιόλας της διαπραγμάτευσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα που ζητούν αφορούν στις πρόωρες συντάξεις (παρ' ότι το νέο ασφαλιστικό θα έλθει τον Οκτώβριο), τη φορολόγηση των αγροτών και νέα ρύθμιση που θα ακυρώνει την αρχική για τις 100 δόσεις".  

Κατά τους καχύποπτους, μία τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε το σχέδιο των εν λόγω κύκλων για «διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», δηλαδή για κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού. Την οποία, ως γνωστόν, αποκηρύσσει το Μαξίμου.

Alert η Βουλή

Σύμφωνα με πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τη γαλλική πλευρά και με την Κομισιόν οι οποίες (φέρεται ότι) διαφωνούν με το νέο δάνειο-γέφυρα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, συνδράμοντας την Αθήνα στην προσπάθειά της να κλείσει τη συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση δεν δίνει ακόμη «ΟΚ» στη Βουλή για διακοπή των εργασιών της λόγω θέρους. Το πιθανότερο είναι να διακόψει η Ολομέλεια την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο («αν πάει ομαλά η διαπραγμάτευση») ώστε να είναι έτοιμη να επανέλθει στις 16-18 του μήνα για την ψήφιση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής στις... παλιές καλές εποχές ήταν 20ήμερης διάρκειας με επιστροφή στα έδρανα μετά τις 20 Αυγούστου.

«Αν πρέπει, θα γίνει»...

Το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να μη δώσει άλλοθι στις καθυστερήσεις. Τις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της πρώτην τρόικας και νυν... κουαρτέτου (ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν-ESM) και τους επικεφαλής τους τις έχουν αναλάβει οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης, με τους Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Παππά σε κεντρικό συντονιστικό ρόλο.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν, θα μπουν (για ελέγχους) στα υπουργεία, ώστε να μη δώσει η κυβέρνηση το άλλοθι για καθυστερήσεις: σε σχετική ερώτηση απάντησε διπλωματικά... «αν δεν πρέπει, δεν θα γίνει».

Οχι εμπροσθοβαρή μέτρα-μεταρρυθμίσεις

Ενα από τα σοβαρά στοιχεία της διαπραγμάτευσης θα αφορά στο χρονοδιάγραμμα λήψης των μέτρων-μεταρρυθμίσεων που είτε ψηφίσθηκαν ήδη (ως προαπαιτούμενα) είε θα συμφωνηθούν στη συνέχεια.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα είναι τριετές, η οικονομία σε κακή κατάσταση και... η ψυχολογία των πολιτών χειρότερη, η κυβέρνηση δεν θέλει εμπροσθοβαρή πακέτα "για ευνόητους λόγους".

Ως ενδεικτικό αναφέρει τα (πολλά) μέτρα που θα αφορούν τους αγρότες, ενώ κατά τις πληροφορίες είναι σύμφωνη μ΄αυτό τον χειρισμό και η αντιπολίτευση.

Κομισιόν: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Αθήνα

Οι θεσμοί έχουν ξεκινήσεις τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σύμφωνα με το Reuters.

"Τα κλιμάκια των θεσμών είναι στην Αθήνα. Η δουλειά έχει ξεκινήσει, δηλαδή οι θεσμοί μιλάνε ήδη με τις ελληνικές αρχές", υπογράμμισε. 

Σημείωσε δε ότι "απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξουν εκταμιεύσεις από τον ESM. Αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή".

Τα... νταούλια του Λαφαζάνη

Το... άλλο στενό αποτελείται από τους «εξ αριστερών» διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον αρχηγό της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τα... νταούλια του οποίου θα ακουστούν επισήμως σήμερα, στην εκδήλωση που διοργανώνει το απόγευμα η ιστοσελίδα της Πλατφόρμας, Iskra, στο κλειστό στάδιο του Πανελλήνιου με ομιλητή τον ίδιον και σύνθημα "Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε, Συνεχίζουμε!".

Πρόκειται για μία κίνηση "καταμέτρησης δυνάμεων"και... επίδειξης πυγμής , ενώ η προσπάθεια να συμμετέχουν στελέχη και οπαδοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (κυρίως από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στοχεύει στα σχέδια της Πλατφόρμας να ηγηθεί του χώρου.

Πολιτική Γραμματεία με θέμα "Συνεχίζουμε μαζί;"

Τρεις ώρες νωρίτερα, στις 5 μ.μ., θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία υπό τον κ.Τσίπρα. Θέμα; Πέραν των... τυπικών (πώς φτάσαμε στη συμφωνία της δραματικής Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου) ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους το ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίζει να πορεύεται μαζί "ο όλος" ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες ο κ.Τσίπρας δεν είναι αντίθετος με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο (σ.σ. ο συσχετισμός φέρεται να έχει γείρει ελαφρώς, πάλι, υπέρ της ηγετικής ομάδας) ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει για διενέργεια Εκτάκτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Η Πλατφόρμα επιδιώκει τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου (σ.σ. λαμβάνονται σ΄αυτό μόνο πολιτικές αποφάσεις και δεν εκλέγονται νέα όργανα) όχι μετά, αλλά πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, προκειμένου να δεσμευθεί η κυβέρνηση... να μην την υπογράψει.

Κάτι που αποκλείει, απλώς και ρητώς, η ηγεσία.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση...

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας (και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού) Νίκο Παππά, το «τέλος» στη συνύπαρξη όλων των τάσεων στο κόμμα ενδέχεται να δοθεί την ημέρα που θα ψηφισθεί η νέα συμφωνία από τη Βουλή. Κι αυτό διότι, όπως είπε, η ψηφοφορία θα πάρει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η προειδοποίηση αυτή δίνει και τη χρονική αφετηρία πολιτικών εξελίξεων: είτε οι περίπου 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν, με «όχι» ή «παρών», θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία (κάτι που θεωρείται αδύνατον...) είτε θα διαφοροποιηθούν εκ νέου ανοίγοντας τον δρόμο σε εκλογές ή σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ο κ.Παππάς μάλιστα υιοθέτησε το επιχείρημα της... κοινής λογικής και του συνόλου των σημερινών υπουργών, ότι «η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί για πολύ με κυβέρνηση μειοψηφίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v