Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Προς νέα πτώση οι εγγυημένες αποδόσεις των συμβολαίων

Πολύ πιθανόν μετά τις διακοπές οι ασφαλιστικές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ελάχιστων εγγυημένων αποδόσεων που θα προσφέρουν στα νέα συμβόλαια κλασικού τύπου. Για «καλοκαιρινές ευκαιρίες» μιλούν οι διαμεσολαβητές.

Ασφαλιστικές: Προς νέα πτώση οι εγγυημένες αποδόσεις των συμβολαίων

H επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο για την περαιτέρω μείωση των ελάχιστων εγγυημένων αποδόσεων στα κλασικού τύπου ασφαλιστικά συμβόλαια, με αποτέλεσμα:

Πρώτον, να φημολογείται πως αρκετές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων αποδόσεων στα νέα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, με αποφάσεις που θα ληφθούν μετά τα «μπάνια του λαού».

Και δεύτερον, ορισμένα δίκτυα πωλήσεων να προβάλουν στους πελάτες τους το επιχείρημα ότι το καλύτερο γι' αυτούς, θα ήταν να συνάψουν ένα συμβόλαιο μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να κλειδώσουν τους υπάρχοντες ευνοϊκούς όρους, πριν αυτοί επιδεινωθούν.

Η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον των πολύ χαμηλών (ή και αρνητικών για επενδύσεις μηδενικού ρίσκου) αποδόσεων που επικρατούν στην Ευρώπη έχει αναγκάσει τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία δύο χρόνια να ψαλιδίσουν σταδιακά το ύψος των εγγυημένων συμβολαίων που προσφέρουν στα μακροχρόνια συμβόλαια κλασικού τύπου.

Στο διάστημα αυτό ωστόσο υπήρξαν και εξαιρέσεις, όπως κάποιους μήνες μέσα στο 2014. Τότε, κυρίως ασφαλιστικές που είναι θυγατρικές τραπεζών προσέφεραν προϊόντα υψηλότερων εγγυημένων αποδόσεων, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι πελάτες των μητρικών χρηματοπιστωτικών ομίλων που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη μεγάλη πτώση των επιτοκίων στις τραπεζικές καταθέσεις.

Η ουσία όμως είναι πως σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο καλούνται να εγγυηθούν αποδόσεις στους πελάτες τους που δεν μπορούν να πιαστούν με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων στη Βόρεια Ευρώπη (και πολύ συχνά και στη Νότια), αλλά κι επιπλέον βλέπουν το προϊόν των τραπεζικών καταθέσεων να δείχνει λιγότερο ανταγωνιστικό από πριν, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Οι ασφαλιστικές επίσης έχουν δύο ακόμη λόγους για να είναι περισσότερο προσεκτικές σχετικά με την πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων και την κεφαλαιακή τους επάρκεια:

Πρώτον, τις κινήσεις πολλών εταιρειών να απορροφήσουν τις επιπτώσεις του αυξημένου έμμεσου φόρου (Φόρος Κύκλου Εργασιών) που ψηφίστηκε στον πρώτο νόμο-προαπαιτούμενο για το τρίτο μνημόνιο.

Και δεύτερον, τη μειωμένη ζήτηση που έχει παρατηρηθεί μέσα στον Ιούλιο, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το αν και πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθούν τα πράγματα από το Σεπτέμβριο και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v