Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για «τρικλοποδιές» στη διαπραγμάτευση

Τη χρονική στιγμή του θορύβου για το «σχέδιο Βαρουφάκη» και της φημολογίας για νέα προαπαιτούμενα αναδεικνύει η κυβέρνηση. «Εκθεση επιπτώσεων και όχι σχέδιο εξόδου από το ευρώ» λένε πηγές. Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ: Τα παρατάμε ή το παλεύουμε; Προαναγγελία νέου κόμματος από Λαφαζάνη με στόχο την επιστροφή στη δραχμή.

Φόβοι για «τρικλοποδιές» στη διαπραγμάτευση

Στην προσπάθεια κύκλων εντός κι εκτός της χώρας να μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με τους δανειστές αποδίδουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τις διαστάσεις που πήρε το περίφημο σχέδιο Βαρουφάκη, σε συνδυασμό με τις επίμονες... φήμες για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

"Εχουν γνώση οι φύλακες", απαντούν στο ερώτημα για το "σχέδιο" του πρώην υπουργού Οικονομικών, παραπέμποντας στη χρονική στιγμή των ερμηνειών που επιχειρήθηκαν "μ΄αυτό τον εκκωφαντικό τρόπο".

Τα ίδια στελέχη δεν σπεύδουν... να αποκηρύξουν τον Γιάνη Βαρουφάκη (ως προς το συγκεκριμένο θέμα) επισημαίνοντας ότι:

- Ο ίδιος, όπως προκύπτει και από το ηχητικό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, δεν εκπόνησε σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αλλά μελέτη για το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση Grexit.

Αναφέρει μάλιστα πως όταν ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα έπρεπε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου, η απάντηση ήταν αρνητική.

- Από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ φαίνεται καθαρά ότι υπήρξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε πιθανός εκβιασμός σε βάρος της χώρας για να την οδηγήσουν εκτός κοινού νομίσματος.

- Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ μετά τη δραματική 17ωρη Σύνοδο Κορυφής, είχε μιλήσει για την έκθεση επιπτώσεων και είχε πει ότι τα συμπεράσματά της ήταν αποτρεπτικά, καθιστώντας μονόδρομο την παραμονή στο ευρώ.

"Ροκάνισμα Τσίπρα"

Επισήμως το Μαξίμου επέμεινε και χθες στο "ουδέν σχόλιον", ωστόσο τα ερωτήματα από κυβερνητικές πηγές για τον τρόπο που αξιοποίησαν τις αποκαλύψεις κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό οδηγούν, λένε, στο συμπέρασμα ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα προσπάθεια ροκανίσματος της κυβέρνησης και προσωπικά του Α. Τσίπρα".

Και δεν θεωρούν σύμπτωση το ότι ο θόρυβος ξέσπασε ταυτόχρονα με την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

"Ξεχάστε τρίτο πακέτο"

Οσο για το έτερο εμπόδιο, δηλαδή το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά ότι "τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί επισήμως από καμία πλευρά των δανειστών" και ότι παραμένει στο επίπεδο των διαρροών.

"Κάποιοι το ζητούν, αλλά τους απαντάμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο", ανέφερε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίος υπουργός με ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Τσίπρας προς ΣΥΡΙΖΑ: Το παλεύουμε ή παραιτούμαστε;

Στο άλλο μέτωπο, το εσωκομματικό, ο Α.Τσίπρας απευθύνθηκε στα ίσια χθες στους εξ Αριστερών διαφωνούντες. Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσε να απαντήσουν (οι ίδιοι και το σύνολο των στελεχών του κόμματος) στα ερωτήματα:

- Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο;

- Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

- Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει τη μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;

Οι απαντήσεις θα δοθούν, σε πρώτη φάση, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ. την Παρασκευή ή το Σάββατο) και, στη συνέχεια, στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας θα προτείνει έκτακτο συνέδριο με διεύρυνση του αριθμού των συνέδρων που θα εκλεγούν από τη βάση (στη λογική "κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κομματικού ΣΥΡΙΖΑ"), ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα ζητά να μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου συνεδρίου, του 2013.

Προαναγγελία κόμματος από Λαφαζάνη

Όσο για την πιθανότητα αποφυγής της διάσπασης; Αυτή τη στιγμή θεωρείται μηδενική, αν κρίνουμε και από την επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλήσει χθες, από την εξέδρα του κλειστού γυμναστηρίου του Πανελληνίου, σε αόριστο χρόνο για τη στήριξη που παρείχε η "ομάδα" του στον κ.Τσίπρα.

Οπως αναμενόταν, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας αξιοποίησε την εκδήλωση για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας Iskra για να προαναγγείλει, σχεδόν, τη δημιουργία ανεξάρτητου "αριστερού φορέα" σε περίπτωση διάσπασης.

"Εμείς πάντα υποστηρίζαμε και στηρίζαμε τον πρόεδρό μας. Το 'όχι' που είπαμε ως βουλευτές, και δεν μετανιώσαμε γι΄αυτό, προκάλεσε συντροφικά μαχαιρώματα. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον υπονομεύουν όσοι τάσσονται υπέρ των μνημονιακών αρχών. Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο; Εμείς που υποδεικνύουμε ένα δρόμο συμβατό με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή αυτοί που ανοίγουν ένα δρόμο για τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος;", ήταν ένα ενδεικτικό σημείο της ομιλίας του.

Εξω από το ευρώ

Παρουσιάζοντας την... πλατφόρμα της Πλατφόρμας, έθεσε ως άμεσα ζητήματα: τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους "χωρίς την οποία η χώρα δεν έχει μέλλον", την απαλλαγή από τα μνημόνια, την ανόρθωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και, βεβαίως, την έξοδο από την ευρωζώνη, ως βασικό στοιχείο μίας εναλλακτικής λύσης που θα συνοδεύεται από πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

"Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο καταστροφή. Ασφαλώς θα φέρει μαζί της κάποιες δυσκολίες στην πρώτη φάση μετάβασης, αλλά ανθόσπαρτοι δρόμοι δεν υπάρχουν εδώ που μας έχουν φτάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ", είπε.

Γλέζος κατά Τσίπρα

Οξύς, πάντως, στην κριτική του προς την κυβέρνηση εμφανίσθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, τόνισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες", χαρακτήρισε το τρίτο μνημόνιο χειρότερο από τα άλλα δύο και κατηγόρησε "την κυβέρνηση του Μεγάρου Μαξίμου" που υπέκυψε στους δανειστές παρά το "όχι" του δημοψηφίσματος...

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v