Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ηλθε η ώρα του... αποχωρισμού;

Τρίπλα Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα, Διαρκές και Εκτακτο Συνέδριο. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή του "κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ" θέλει η ηγεσία. Τι θα κάνει όποιος...παραδώσει "το κλειδί". Aριστερή Πλατφόρμα: διακόψτε τη διαπραγμάτευση μέχρι να αποφασίσουμε. Και o Λαφαζάνης στο πλευρό Βαρουφάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ηλθε η ώρα του... αποχωρισμού;

Ακόμη και... εσωκομματικό δημοψήφισμα θα κάνουν για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη ή εάν... ήγγικεν του χωρισμού η ώρα.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πλέον. Ο 41 ετών από χθες Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να τερματίσει το μαρτύριο της σταγόνας και να ρίξει το σύνθημα: ήρθε η στιγμή να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Που σημαίνει ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες επισπεύδονται. Επιχειρώντας τρίπλα στην Αριστερή Πλατφόρμα, η ηγετική ομάδα πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία την άμεση -αύριο!– σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η μεγάλη αναμέτρηση.

Δηλαδή, είτε με Διαρκές Συνέδριο (που ζητά η Πλατφόρμα) είτε με Εκτακτο (που προκρίνει η ηγεσία) είτε... με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Ξεκαθάρισμα το Σαββατοκύριακο

Από αυτές τις εκδοχές μόνο το Εκτακτο Συνέδριο μπορεί να γίνει αργότερα, δηλαδή το φθινόπωρο. Για τις άλλες δύο πιέζει ο χρόνος καθώς «οι Λαφαζάνηδες» ζητούν να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφού το κόμμα καλείται να συμφωνήσει ή όχι με τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επομένως, είτε το Διαρκές Συνέδριο είτε το εσωκομματικό δημοψήφισμα πρέπει να γίνει εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Τρία στελέχη της Πλατφόρμας μάλιστα, η Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Αντώνης Νταβανέλος και ο Στάθης Λεουτσάκος ζήτησαν χθες, με κοινή τους δήλωση, να διακοπεί η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών μέχρι να αποφασίσει ο «όλος» ΣΥΡΙΖΑ εάν τάσσεται υπέρ ή όχι της συμφωνίας.

Ο Τσίπρας προτιμά «λύση από τη βάση»

Μεταξύ των τριών εκδοχών η πλευρά Τσίπρα θα προτιμούσε διαδικασίες που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση της βάσης, προκειμένου να εκφραστεί «ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο ο κομματικός». Δηλαδή, Εκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο (με εκλογή περισσότερων συνέδρων από τις οργανώσεις) ή δημοψήφισμα.

Εάν όμως η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, τότε «αναγκαστικά θα επιλέξουμε μεταξύ δημοψηφίσματος και Διαρκούς Συνεδρίου».

Το Διαρκές, που προκρίνει η Πλατφόρμα, γίνεται με τους ίδιους συνέδρους που μετείχαν στο κανονικό συνέδριο του 2013, οπότε λίγο-πολύ οι συσχετισμοί είναι γνωστοί και αποφεύγονται οι εκπλήξεις από ...το νέο αίμα.

Νέο κόμμα όποιος παραδώσει «το κλειδί»

Σε όλες τις περιπτώσεις τα βασικά ερωτήματα που θα τεθούν είναι ίδια: «Μένουμε στην κυβέρνηση ή τα παρατάμε;», «υπογράφουμε ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση;».

Από τις απαντήσεις θα φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραμείνει ενιαίος ή, στην αντίθετη περίπτωση, ποια πλευρά θα παραδώσει "το κλειδί".

Οποια κι αν είναι πάντως, θα δημιουργήσει νέο κόμμα: είτε αριστερό που θα έλκει και τον κεντρώο πολίτη (πλευρά Τσίπρα) είτε αγωνιστικό αριστερό με σύνθημα την έξοδο από το ευρώ και τη σύμπραξη με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά – κυρίως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Λαφαζάνης στηρίζει Βαρουφάκη

Ενδεικτική της πόλωσης που επιχειρεί η Πλατφόρμα, εν όψει της τελικής αναμέτρησης, είναι η επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη να στηρίξει χθες εμμέσως τον Γιάνη Βαρουφάκη (έστω και χωρις να τον αναφέρει ονομαστικά) τον οποίο απαξίωνε το προηγούμενο πεντάμηνο, επιχειρώντας δυνατό χτύπημα στον πρωθυπουργό.

"Το ένοχο κατεστημένο της χώρας, μετά το νέο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση, αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το Plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν", δήλωσε.

Και συνέχισε: "Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα, είναι πικρά γελασμένο.
Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν ηττήθηκε ούτε έχει παραδοθεί βορά στη χλεύη των ηττημένων. Ο αγώνας για το ΟΧΙ συνεχίζεται μέχρι το τέλος"...

Η δήλωση των τριών μελών της Αριστερής Πλατφόρμας

«1. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

2. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μη βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα.

4. Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές.

5. Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός Έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο, δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Αντώνης Νταβανέλος , μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ
Στάθης Λεουτσάκος , μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ
Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ»
 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v