Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανοιχτή» σε ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης η ΝΔ

Στήριξη άνευ όρων της συμφωνίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο τραπέζι και πάλι το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας. Σφοδρή κριτική Μεϊμαράκη στον Τσίπρα για την υπόθεση Βαρουφάκη.

«Ανοιχτή» σε ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης η ΝΔ

«Ολοκληρώστε τη συμφωνία και λογαριαζόμαστε αργότερα», είναι το μήνυμα που στέλνει με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο υπάρχουν και θα καταλογιστούν όταν έρθει η ώρα, ωστόσο αυτό που προέχει τούτη τη στιγμή, όπως λέει, είναι η «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μόνο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έπραξε στις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, σκοπεύει να συνεχίσει. Να ψηφίζει δηλαδή άνευ όρων οτιδήποτε αφορά τη συμφωνία, με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Και αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε ή υιοθετούμε τα μέτρα, για τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα φέρνει ακέραια την ευθύνη», έλεγε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της ΝΔ ότι θα επιδιωχθούν αλλαγές και βελτιωτικές αντιπροτάσεις, όπου είναι εφικτό.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει πρόθυμος το κόμμα του να συμβάλει όπου χρειάζεται προκειμένου οι συνομιλίες κυβέρνησης και δανειστών να οδηγηθούν σε αίσιο τέλος και, όπως ανέφερε στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η ΝΔ θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. «Δε μας το ζητήσανε. Και αν μας το ζητήσουν, θα το σκεφτούμε θετικά... Η Νέα Δημοκρατία δε θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον», είπε, μεταξύ άλλων.

Από την άλλη, οποιεσδήποτε άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αφορούν τη συμφωνία, η ΝΔ θα πράττει ανά περίπτωση. «Εάν τις κρίνουμε θετικές, φυσικά θα τις στηρίζουμε. Εάν όμως πάνε να γυρίσουν τη χώρα ακόμα πιο πίσω, όπως με το περίφημο νομοσχέδιο για την παιδεία που έχουν στα σκαριά, ασφαλώς και θα καταψηφίζουμε», λένε στη Συγγρού. Και με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα γίνεται διακριτός ο αντιπολιτευτικός ρόλος του κόμματος στην κοινωνία, την ίδια ώρα μάλιστα που το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες είναι ορατό.

Από την παρούσα Βουλή

Ο Β. Μεϊμαράκης για μία ακόμη φορά ξόρκισε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο αποδίδει στη βούληση του πρωθυπουργού «να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του», ενώ στο τραπέζι, με περισσότερη σαφήνεια από κάθε άλλη φορά, έβαλε το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τη σημερινή Βουλή. «Πιστεύω ότι μπορεί να βρει λύσεις από την παρούσα Βουλή, εφόσον το ψάξει, εφόσον κινηθεί, εφόσον το θέλει», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να οξύνει ακόμα περισσότερο την κριτική της έναντι της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Βαρουφάκη.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος Σοφία Βούλτεψη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ενώ και οι τέσσερις γαλάζιοι βουλευτές που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, με αίτημά τους, ζητούν την άμεση κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών. Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Β. Μεϊμαράκης στη χθεσινή συνέντευξή του.

«Θα σύρουμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται. Πρέπει ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί πλήρως για ό,τι έχει γίνει», τόνισε και πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Έχω πρόβλημα με εκείνους τους υποκριτές οι οποίοι ύπουλα μας λένε ότι στηρίζουν τη χώρα για να είμαστε στο ευρώ και ταυτόχρονα συζητούν -από ό,τι φαίνεται πάρα πολύ σοβαρά- την πιθανότητα ενός άλλου νομίσματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v