Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το σταγονόμετρο οι συναλλαγές με εξωτερικό μέσω καρτών

Συναλλαγές συνολικού ύψους μόλις 1,29 εκατ. ευρώ την ημέρα μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες για αγορές από το εξωτερικό μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και prepaid καρτών. Ποιες πράξεις μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Με το σταγονόμετρο οι συναλλαγές με εξωτερικό μέσω καρτών

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης περιορισμένων συναλλαγών μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών με το εξωτερικό για πληρωμές και αγορές προϊόντων από το Internet έχουν οι πολίτες. 

Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, η δυνατότητα αυτή, η οποία συνολικά αφορά σε συναλλαγές ύψους μόλις 1,29 εκατ. ευρώ την ημέρα συνολικά, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, και εξειδικεύτηκε από την τελευταία εγκύκλιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. 

Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε τον κ. Μίχαλο για το πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ με το οποίο μπορούν να γίνουν και συναλλαγές αγορών - πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους μέχρι του ημερήσιου ορίου των 300.000 ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική) και των 90.000 ευρώ για την Αttica Bank. 

Στην τελευταία εγκύκλιο της ΕΕΤ εξειδικεύεται η δυνατότητα ως εξής: 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;

ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:

- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και

- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;

ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,

- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών και

- για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:

1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.

2. Πληρωμές ξενοδοχείων.

3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.

5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).

6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς- ιατρικούς συλλόγους κ.λπ.) ή και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.

7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα - εστίες διαμονής - συνδρομή βιβλιοθηκών κ.λπ.).

8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v