Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλεξιάδης: Θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογία αγροτών

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους. Πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ. Τι θα γίνει με τους αγρότες.

Αλεξιάδης: Θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη φορολογία αγροτών

Ό,τι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς για τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσει κανονικά, όλα αυτά θα εφαρμοστούν, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών.

Ο κ. Αλεξιάδης εμφανίστηκε να συμβαδίζει απόλυτα με το γράμμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, ενώ είναι ανοιχτός και σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. «Θέλω να βρεθώ να κουβεντιάσω μαζί τους, να πάρουμε ό,τι τεχνογνωσία έχουν...», ανέφερε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας ιδίως τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό σε θέματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών ενδιαφέρεται να αντιγράψει.

Κατά τα λοιπά στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Εξετάζονται επιμέρους αλλαγές στη δομή του φόρου χωρίς να αλλοιώνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

2. Κλειστές εφορίες: Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους.

3. Έλεγχοι: Επιστρατεύεται όλο το διαθέσιμο προσωπικό όλων των ελεγκτικών οργάνων. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη».

4. Ηλεκτρονικές επιδόσεις: Το υπουργείο σχεδιάζει επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και εγγράφων που συνδέονται με πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

5. Διασύνδεση ταμειακών επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ. Το νομικό υπόβαθρο υπάρχει και σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας. Η έναρξη του μέτρου ενδέχεται να γίνει από τα τουριστικά νησιά σε πιλοτική εφαρμογή.

6. Ελλείψεις προσωπικού: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών Αλεξιάδης - Σαββαΐδου έχουν εκπονήσει σχέδιο διακοπής απόσπασης 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεων μέσω ΑΣΕΠ.

7. Προβλήματα στα τελωνεία: Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος καθώς δείχνουν ότι κανένα τελωνείο της Ελλάδας δεν διαθέτει σύστημα X-RAYS. Επιπλέον στον Προμαχώνα από την πλευρά της Ελλάδας υπηρετούν 6 τελωνειακοί και από την πλευρά της Βουλγαρίας 35, ενώ αντίστοιχα στο τελωνείο Κήπων από την πλευρά της Τουρκίας υπηρετούν 115 τελωνειακοί έναντι 33 από την πλευρά της Ελλάδας.

Κατά τα λοιπά ο κ. Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διευκολύνσεων υπό μορφή περισσότερων δόσεων εξόφλησης των υποχρεώσεων από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς, ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε πετρελαιοειδή και καπνικά όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v