Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 40%-70% στην ένδυση μετά τα capital controls

Τον κίνδυνο να χάσουν την περίοδο δειγματισμών νέων συλλογών στις ξένες αγορές, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραγγελίες και τις εξαγωγές, υπογραμμίζουν οι επιχειρήσεις ένδυσης. Ζητούν άμεση στήριξη και πληρωμή οφειλών του δημοσίου.

Πτώση 40%-70% στην ένδυση μετά τα capital controls

Σοβαρή επίπτωση από την επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων καταγράφει η εγχώρια αγορά ένδυσης, όσον αφορά τόσο τις πωλήσεις όσο και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Μετά από τρεις εβδομάδες capital controls οι επιχειρήσεις του κλάδου φρέναραν την παραγωγή τους λόγω σοβαρών ελλείψεων πρώτων και βοηθητικών υλών, που προμηθεύονται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα πλέον να χάνουν τις προθεσμίες δειγματισμού τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με σχετική επιστολή των φορέων του κλάδου, όπως ο ΣΕΠΕΕ και ο ΣΚΕΕ, προς την ηγεσία του υπ. Οικονομικών, εν όψει της προετοιμασίας των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2015, μοιραία ακυρώθηκαν συμμετοχές ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις για τις αρχές Αυγούστου.

Οι φορείς του κλάδου ωστόσο υπογραμμίζουν πως -πέραν των capital controls- οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία παραμένουν ασφυκτικές με τη ρευστότητα να εξανεμίζεται και τις οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να διογκώνεται. Ζητούν συγκεκριμένα τη στήριξη της αγοράς μέσω της αποπληρωμής των υφιστάμενων και της προκήρυξης των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αναφέρουν δε ότι «η στήριξη των επιχειρήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει αντικείμενο διάσωσης».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά, η ήδη συγκρατημένη ζήτηση κατέρρευσε το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕΕ από την επιβολή των capital controls κι έπειτα οι λιανικές πωλήσεις στην ένδυση καταγράφουν πτώση μεταξύ 40% και 70%.

Με βάση τα πιο πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία για το α' τετράμηνο του 2015, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ένδυσης στην εγχώρια αγορά σημείωσε πτώση 6% και των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας 5,1%. Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 431 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6% έναντι του α' τετραμήνου του 2014.

Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών βαμβακιού κατά 7,6% και στην αύξηση των εξαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας κατά 5,3%. Η ένδυση κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,5%. Αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές κατά 7,5% και ανήλθαν σε 721 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν άνοδο 11,3% και σε αξία ανήλθαν στα 559 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές είναι σχεδόν ισόρροπα κατανεμημένες μεταξύ πλεκτών ενδυμάτων και υφαντών. Αντίθετα οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών σημείωσαν πτώση 3,4% και ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v