Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Η επιχείρηση - συσπείρωση του χώρου της Κεντροδεξιάς και το άνοιγμα (η επιστροφή) στην κοινωνία, με φόντο τις πιθανές κάλπες. Ο «πολιτισμός της καθημερινότητας» και η «επανάσταση του αυτονόητου». Καθοριστικός, κατά τη Συγγρού, ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το διπλό στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν στη ΝΔ τον εμφύλιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. «Δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε τίποτα», λένε στη Συγγρού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα εσωκομματικά του, δεν πρόκειται να έχουμε λύσεις και ακόμα και η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται αβέβαιη, ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Εξαιρετικά ισχυρές θεωρούν κατ' επέκταση και τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τις οποίες πάντως στη ΝΔ επιμένουν να χαρακτηρίζουν καταστροφικές για τον τόπο.

Παράλληλα, όπως έκανε άλλωστε και ο πρόεδρος του κόμματος στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, διατηρούν στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, με κομματικές πηγές να αναφέρουν ότι «εάν δεν μπορέσει να βρει άκρη με το κόμμα του ο κ. Τσίπρας, πρέπει να βρει λύση από την παρούσα Βουλή».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θεωρεί πολύ κρίσιμες τις επόμενες μέρες, καθώς θα διαφανεί προς τα πού βαδίζει η χώρα, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτό, αρχίζει ήδη να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο που, κατά τη γνώμη του, θα προσδώσει ξανά στη ΝΔ προοπτική νίκης.

Βασικός πυλώνας σε αυτό το πλάνο είναι η επιχείρηση επιστροφής στην κοινωνία, η οποία, όπως αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις εκλογές του Γενάρη, γύρισε την πλάτη στο κόμμα. Το άνοιγμα στους πολίτες και η έμφαση στην καθημερινότητά τους είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, καθώς και με εκπροσώπους σωματείων πωλητών Λαϊκών Αγορών, ενώ και το επόμενο διάστημα σκοπεύει να συνεχίσει αντίστοιχες επαφές με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, επιμελητήρια και αυτοδιοικητικούς. Βούλησή του να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους και να προετοιμάσει, μέσω του κόμματος, προτάσεις για την επίλυσή τους, όπου αυτό είναι εφικτό.

«Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την κοινωνία. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ανακάμψουμε», έλεγε χθες στο Euro2day.gr συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, επαναφέροντας μάλιστα έναν όρο από το παρελθόν, τον «πολιτισμό της καθημερινότητας».

Νέα προσπάθεια

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη απευθύνει προσκλητήριο ειδικά προς τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του χώρου της ευρύτερης κεντροδεξιάς να επιστρέψουν και ενωμένοι να αναμορφώσουν την παράταξη, κάνοντας την «επανάσταση του αυτονόητου». Για το σκοπό αυτό, έχει προαναγγείλει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και επανεγγραφή όλων των μελών στους κομματικούς καταλόγους, με πρώτον τον ίδιο. Μέσα από τα μέλη του κόμματος θα καταρτιστούν οι επιτροπές και οι ομάδες εργασίας που σε συνεργασία με τις γραμματείες θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στη νέα προσπάθεια.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση συστράτευσης – συσπείρωσης, σύμφωνα με τη Συγγρού, απευθύνεται σε όσους έχουν φύγει από τη ΝΔ για διαφόρους λόγους και θα ήθελαν να συμβάλουν στη χάραξη του μεσαίου δρόμου που έχει επικαλεστεί ο κ. Μεϊμαράκης.

«Εμείς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασχολούμαστε με το πώς θα επιστρέψει η κανονικότητα στη χώρα», εκτιμούσε συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε αν η κυβέρνηση κλείσει τη συμφωνία μέσα στον Αύγουστο. Και να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v