Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας στην ΚΕ: Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική

Συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα από τη βάση την επόμενη Κυριακή πρότεινε ο πρωθυπουργός. Είχαμε την επιλογή δύσκολου συμβιβασμού ή άτακτης χρεοκοπίας που θα έπληττε κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Οποιος είχε καλύτερες λύσεις να τις τεκμηριώσει. Η κυβέρνηση είτε θα στηριχθεί από αριστερούς βουλευτές είτε θα πέσει.

Τσίπρας στην ΚΕ: Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική

Τη διεξαγωγή έκτακτου ανοιχτού, συντεταγμένου συνεδρίου το Σεπτέμβριο ή εσωκομματικού δημοψηφίσματος από τη βάση την επόμενη Κυριακή πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οπως είπε, η πρότασή του είναι να υπάρξει ένα ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβριο, στο οποίο να συζητηθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει και η απόφαση που λέει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε τη συμφωνία. Προτείνω αυτή την απόφαση για το άμεσο ζήτημα να μην την υποτιμήσουμε, να τη λάβουμε υπόψη απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος, διοργανώνοντας με διαδικασίες συντεταγμένες ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.

Ομως, υπογράμμισε, πρέπει να δεσμευτούμε όλοι ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρχει στήριξη στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στη στήριξη της αντιπολίτευσης. Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Το μεγάλο δίλημμα

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η έξοδος από το ευρώ χωρίς στήριξη και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος.

Οποιος δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια, τόνισε.

Μετά από έξι μήνες, υπογράμμισε, σήμερα βρισκόμαστε σε μεγάλο δίλημμα: Τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί. Είναι μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε τις τελευταίες μέρες.

Τυπικά και μόνο, είχαμε την ελευθερία να αποφασίσουμε μόνοι μας αν θα επιλέξουμε την πρόταση των δανειστών ή την καταστροφή μας. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις τις οποίες θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε και να δεχτούμε ένα υφεσιακό πρόγραμμα που δεν ήταν επιλογή μας. Την απόφαση την πήραμε κοιτώντας τα συμφέροντα του λαού και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων που θα πλήττονταν από την άτακτη χρεοκοπία.

Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε οικονομική καταστροφή. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης, εξαντλήθηκαν και τα όρια της οικονομίας, πρόσθεσε. 

Το κρίσιμο ερώτημα που τώρα πρέπει να απαντήσουμε είναι πώς αντιδράμε στα δύσκολα και το αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε.

Με δυο λόγια, αν έχουμε το δικαίωμα να υποχωρήσουμε και να διαλέξουμε έναν πολιτικό αναχωρητισμό.

Πολιτικά, προσωπικά και υπαρξιακά είμαστε αναγκασμένοι εμείς να πάρουμε το βάρος αυτής της μάχης. Όχι γιατί μας αρέσει, αλλά γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε ένα λαό που πίστεψε όσο και εμείς στην προσπάθειά μας να καταργήσουμε τα μνημόνια.

Υπάρχουν πέραν της διαπραγμάτευσης πάρα πολλά ανοικτά θέματα: Η φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου αλλά και η διαφθορά, το μέτωπο της διαπλοκής και των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη το κοινωνικό σύστημα.

Τέλος υπάρχει το μέτωπο των αντισταθμιστικών μέτρων που οφείλουμε να πάρουμε. Η διαπραγμάτευση θα είμαι μακρά και δεν θα είναι εύκολη, αλλά αυτή την ώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Είναι καθήκον μας να σχεδιάσουμε συλλογικά το σχέδιό μας στη νέα αυτή περίοδο. Δεν έχουμε παραιτηθεί από τον αναγκαίο κοινωνικό μετασχηματισμό. Αυτός ο νέος μετασχηματισμός προϋποθέτει εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάποιος νομίζει...

Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιλέξαμε αυτό το δρόμο γιατί δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε μετά από σκληρή μάχη. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μια καλύτερη εναλλακτική για το λαό, να διατυπώσει και να τεκμηριώσει αυτή την άποψη.

Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση, να το καταθέσει και να το τεκμηριώσει, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τι κερδίσαμε από τη μάχη

Για αυτή τη σκληρή μάχη που δώσαμε, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό. Προσπαθήσαμε μάταια και για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αψηφήσαμε τη χρηματοοικονομική ασφυξία, την τιμωρητική επιλογή των capital controls, φτάσαμε στη στάση πληρωμών.

Καταφέραμε, μέσα στις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε κάποια πράγματα. Αναδείξαμε την ακαμψία και τη σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πειθαρχίας και δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία της Ευρώπης.

Δεν γλυτώνουμε με μαγικές συνταγές

Δεν αποτελεί λύση η φαντασίωση ότι με κάποιο μεταφυσικό τρόπο μπορούμε να γλυτώσουμε. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλυτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς.

Πρέπει να συζητήσουμε οργανωμένα, χωρίς κραυγές και χωρίς την αίσθηση των μαγικών συνταγών, σημείωσε.

Η συμφωνία και το χρέος 

Το στρατηγικό ερώτημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Η χώρα, παρά τις προσπάθειές μας, συνεχίζεται να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης σημαντικού μέρους της κυριαρχίας της.

Πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος, που είναι η βασική αιτία ή το εργαλείο για την επιβολή αυτής της επιτήρησης.

Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης

Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με συμφωνία που μας οδηγεί σε σκληρότερο μνημόνιο. Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Τα μέτρα είναι σε σκληρή κατεύθυνση. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αρκετά ηπιότερη από τα προηγούμενα μνημόνια, καθώς έχουν μειωθεί αρκετά οι στόχοι των πλεονασμάτων. Η αναγκαία αναδιάρθωση του χρέους είναι περισσότερο από ορατή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τον ΑΔΜΗΕ. Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να δώσουμε μάχη. Αυτές οι μάχες θα δοθούν και θα κερδηθούν, τόνισε.

Η κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει

Καλώ όλους να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη εγκρίνοντας την πρόταση για ένα έκτακτο συνέδριο και λύνοντας τις υπαρκτές διαφορές με το διάλογο και τη δημοκρατική επιλογή.

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά το Β΄ ΠΠ είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει αν κατά τη γνώμη τους δεν είναι αρκετά αριστερή, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στρατούλης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο

"Θα κάνω κάθε προσπάθεια για να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ταχύτερο δυνατό από τα μνημόνια, να μην υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο και να επανέλθει η κυβέρνηση στη ρότα των προεκλογικών της δεσμεύσεων", δήλωσε ο κ. Στρατούλης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, πρόσθεσε παράλληλα ότι θα «συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v