Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κύβος ερρίφθη: Συνέδριο ή εσωτερικό δημοψήφισμα

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει "πώς... και ποιοι συνεχίζουμε". "Η αριστερή κυβέρνηση στηρίζεται ή πέφτει από τους αριστερούς βουλευτές της" λέει ο πρωθυπουργός. Μάχη της ηγεσίας με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π.Λαφαζάνη. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες.

Ο κύβος ερρίφθη: Συνέδριο ή εσωτερικό δημοψήφισμα

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, τρίτη λύση δεν υπάρχει.

Μ' αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, όπως αναμενόταν, το δίλημμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει για να δώσει απάντηση στο ερώτημα: πώς θα αποφασίσουμε εάν συνεχίζουμε όλοι μαζί;

Δεν επιλέγουμε εμείς τις συνθήκες...

Διευκρινίζοντας ότι «οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δράσουν, αλλά μπορούν να τις αλλάξουν», και θέτοντας ως προϋπόθεση για την κοινή πορεία το τρίπτυχο Εμπιστοσύνη, Αλληλεγγύη, Σεβασμός στη διαφορετική άποψη», παρουσίασε την πρότασή του:

--- Να γίνει ανοικτό έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο «για να λήξουμε το σύνολο της ατζέντας, δηλαδή την τακτική μας απέναντι στη συμφωνία, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, τις τυχόν εναλλακτικές λύσεις».
Στο σημείο αυτό έριξε άλλο ένα καρφί στους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει συζήτηση εν θερμώ διότι «οι στρατηγικές και τα ρήγματα προϋπήρχαν αλλά εντάθηκαν μετά τη συμφωνία».

--- Πρόσθεσε ωστόσο, ότι εάν επιμείνουν όσοι λένε (οι διαφωνούντες) ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, για το εάν υπάρχει εναλλακτική λύση στη συμφωνία, εάν ο εκβιασμός (των δανειστών) ήταν πλαστός και ότι πρέπει να ακυρωθεί η συμφωνία, τότε τον λόγο πρέπει να τον έχει η βάση.

«Σ΄αυτή την περίπτωση προτείνω το ερώτημα να απαντηθεί με όσο πιο δυνατό συλλογικό τρόπο, από τη βάση του κόμματος, με εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή», τόνισε.

Το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας ζήτησε από όλους να γίνει σεβαστή όποια απόφαση ληφθεί δείχνει την πεποίθηση της ηγεσίας ότι τα περίπου 30.000 μέλη του κόμματος θα τη στηρίξουν στο δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να σταματήσει ο δυϊσμός στην κοινοβουλευτική ομάδα – αναφερόμενος στην τακτική των βουλευτών που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα να καταψηφίζουν τα κρίσιμα νομοσχέδια και να δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πλατφόρμα: Σταματήστε τη διαπραγμάτευση

Η Πλατφόρμα επιμένει για διαρκές συνέδριο τώρα, πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Παρουσιάζει όμως ρωγμές, καθώς το μέλος της Αλέκος Καλύβης πρότεινε να γίνει συνέδριο το Σεπτέμβριο. 

Αναμένεται να προτείνει και επισήμως τη γνωστή της θέση: να συγκληθεί σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες, το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος (σ.σ. με τους ίδιους συνέδρους του προηγούμενου, κανονικού, συνεδρίου του 2013 όπου οι συσχετισμοί είναι κλειδωμένοι και σχεδόν 50-50).

Επίσης, να διακόψει η κυβέρνηση την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι να ληφθούν οι εσωκομματικές αποφάσεις.

Οι τοποθετήσεις

Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του ο επικεφαλής της Αριστερής Τάσης ΔΕΗ Αντώνης Νταβανέλος άφησε αιχμές στην ηγεσία ότι... υποκινεί τις επιθέσεις στους Γ. Βαρουφάκη, Π. Λαφαζάνη και τις Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ν. Βαλαβάνη.

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε αστοχίες τα όσα αναφέρει το Plan B του κ. Βαρουφάκη, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρώην υπουργός αξιοποιείται ως αιχμή του δόρατος για τις σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της έτερης "Αριστερής Τάσης" ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι ο οποίο είχε παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία, παραιτήθηκε και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κεντρική Επιτροπή παραιτούνται, όπως έγινε γνωστό, και τα 16 μέλη της ΚΟΕ. 

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε ουσιαστικά επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ: "Επιτρέψαμε να υπάρχουν κόμματα μέσα στο κόμμα", είπε, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλέον "ενιαίο κόμμα". 

Υπέρ Τσίπρα οι «53»

Οι πληροφορίες από... την ολονύκτια «μάχη των τάσεων» αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα στηρίξει, έστω και οριακά, την πρόταση του κ.Τσίπρα.

Κι αυτό διότι υπέρ αυτής τάσσονται τα περισσότερα μέλη της «ομάδας των 53» από την οποία προέρχονται τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

Σκληρή αλλά και διαρκής η διαπραγμάτευση

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, παρουσίασε στα στελέχη του κόμματος τα δεδομένα που τον οδήγησαν στον συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, με έμφαση στη θέση-καρφί προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη "δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις ούτε βρέθηκαν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης".

Επίσης, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το "όχι" του λαού στο δημοψήφισμα δεν ήταν "όχι" στο ευρώ ("κανείς μας δεν έθεσε τέτοιο ερώτημα εξ όσων θυμάμαι") αλλά "ναι" στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση.

Με την επισήμανση ότι αυτή η διπαραγμάτευση δεν θα τελειώσει, ουσιαστικά, με την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά θα είναι "σκληρή και διαρκής".

Τα παρατάμε;

Ως εκ τούτου, έθεσε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής το ερώτημα:

"Πώς αντιδράμε στα δύσκολα; Με ποιο σχέδιο, ποια προοπτική; Εχουμε άλλη επιλογή πέραν του να παλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή; Εχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που προσπαθεί με αντιπερισπασμούς να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών;».

Ο ίδιος απάντησε αρνητικά: "Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος της συμφωνίας και της προσπάθειας για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από αυτήν.

Να πούμε στον λαό, που πίστεψε σε μας και εξακολουθεί να πιστεύει, ότι θα παλέψουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα αλλά και τη γραφειοκρατική αντίληψη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ότι θα πάρουμε αντισταθμιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν οι αδύναμοι τα προβλήματα".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v